Home

Home

left banner

VYTVOŘTE SI RELAXAČNÍ RUTINU, KTEROU VAŠE TĚLO POTŘEBUJE

Přidal: Dominika Bujnakova Kategorie: Tipy a triky Dne: Komentář: 0

Změna počasí, oslabená imunita, nedostatek energie a mnoho povinností? Pokud jsou vám tato slova povědomá, tak vaše tělo vám to dříve či později spočítá. A to určitě nechcete. Každý má občas dny či týdny, kdy je toho na něj zkrátka hodně. Právě toto období je pro naše tělo velmi náročné a mohou se objevit nepříjemné zdravotní komplikace, ale i neschopnost zvládat stresové situace či dokonce vyhoření. Proto je potřeba uvědomit si, že to, jak teď fungujeme, není úplně správně a měli bychom něco změnit. Připravili jsme si článek, ve kterém si ukážeme, jak vytvořit relaxační rutinu a proč je odpočinek tak důležitý. 

Proč potřebujeme odpočívat?

Pro někoho je odpověď na tuto otázku velmi jednoduchá, ale pokud jsme pohlceni prací a povinnostmi, na odpočinek často úplně zapomínáme. To může mít vážný dopad na naše zdraví.

I vám se už stalo, že jste si večer lehli, ale nedokázali jste vypnout mozek? V hlavě se vám neustále vynořovaly myšlenky na denní rozhovory nebo nesplněné povinnosti? Spíte 7 až 8 hodin a pořád to nestačí? V takovém případě může jít nejen o fyzické, ale také o psychické vyčerpání. Fyzická a psychická únava je velmi úzce propojena a můžeme ji řešit několika způsoby. 

exhausted_businesswoman 

Podívejme se nejprve na nejčastěji projevy, které signalizují, že nám chybí odpočinek:

Cítíme se unavení – asi nejjasnějším signálem, že potřebujeme odpočinek, je právě únava. Pokud máme hektický život a často spíme méně než 6 hodin, po několika dnech můžeme pociťovat únavu a vyčerpání.

Jsme často nemocní – dalším signálem může být právě častěji se vracející nachlazení či chřipka. Pokud máme nedostatek odpočinku a přidá se k tomu ještě i stres, náš imunitní systém je oslabený a náchylnější na onemocnění.

Časté bolesti hlavy – pokud jsme začali častěji pociťovat nepříjemné bolesti hlavy či dokonce migrény, může to signalizovat vyčerpání. Bolesti hlavy může způsobovat i nedodržování pitného režimu, proto bychom na něj neměli zapomínat.

Vysoký krevní tlak – nedostatek odpočinku a stres mohou vést ke zvýšenému krevnímu tlaku a bušení srdce. Pokud se nám během dne rozbuší srdce a cítíme se špatně, měli bychom zpomalit a vyhradit si čas na krátké dechové cvičení.

Klesající výkon – chybějící odpočinek může mít za následek postupné klesání výkonu a nedostatečnou soustředěnost. To nám může způsobovat problémy v práci, ale také v každodenním životě.

Emocionální nestabilita – nedostatek odpočinku a přílišná zátěž se mohou odrážet i na naší psychické stabilitě. Projevuje se jako neschopnost ovládat naše emoce, takže se mohou objevit časté výbuchy hněvu, podrážděnost, smutek, zapomínání důležitých termínů a jiné.

energia 

Klinická psycholožka Rachel Andrew hovoří o tom, s čím se často potýká ve své poradně: „Během své praxe se za posledních 3 až 5 let nejčastěji setkávám s tím, že lidé mají stále více problém vypnout, odpočívat a uvolnit se. K tomuto problému dochází u lidí napříč celým životem. Od 12 až do 70 let.“ Příčinu vidí zejména v technologiích, mobilních telefonech, pracovních e-mailech a sociálních sítích. Můžeme však proti tomu bojovat. 

8 tipů, jak si vytvořit relaxační rutinu

Slovenský neuropsycholog PhDr. Robert Krause, PhD., MBA., který se specializuje na kognitivní neuropsychologii, hovoří o tom, že odpočinek nepřijde sám, ale musíme si ho my vytvořit. Při odpočinku se aktivuje parasympatický nervový systém, který má za následek zpomalení tepu, snížení tlaku a klidnější dýchání. Produktivita úzce souvisí s odpočinkem, to znamená, že pokud chceme energii vydat, musíme ji nejprve získat. V našem článku jsme si připravili několik tipů, jak na kvalitní odpočinek, které bychom měli zařadit do své relaxační rutiny.

1. Choďte na procházky do přírody

Pracovní týden nás dokáže pořádně vyčerpat a venku trávíme pouze minimum času. Studie ukázaly, že pokud se vydáme ven bez jakéhokoliv cíle, bude to mít pozitivní vliv na naši pohodu. Trávení času v přírodě pomáhá zlepšit paměť, snižuje hladinu stresového hormonu, stavy deprese a úzkosti. Další studie ukazují, že zapojení všech smyslů může podpořit pocit relaxu. Proto bychom měli během pobytu v přírodě vnímat vše kolem nás a zhluboka dýchat čerstvý vzduch.

2. Dopřejte si teplou koupel

Není snad nic lepšího, než si po náročném týdnu dopřát vanu plnou horké vody. Vaše koupelna se může alespoň jednou v týdnu změnit na „domácí wellness“ a nemusíte nikam chodit. Teplá koupel napomáhá uvolnit a zrelaxovat celé tělo. Připravte si ručníky, himalájskou sůl či voňavou bombu do koupele. Sůl do koupele obsahuje také důležité minerály, které mají pozitivní účinky pro naše tělo. Relaxační atmosféru můžeme doplnit o voňavé svíčky a uklidňující hudbu.

relaxacni_koupel 

3. Jezte vyváženější stravu

Strava je hlavním zdrojem naší energie, proto je potřeba posvítit si i na náš jídelníček. Ne každá potravina nám totiž dodává energii, některá nám ji dokonce bere. Pokud jsme vyčerpaní a ještě k tomu konzumujeme potraviny, které mají slabé nutriční hodnoty, tělo je místo získávání energie ještě více unavené.

Pokud do svého života zařadíme zdravé stravovací návyky, budeme se cítit ve svém těle mnohem lépe. Do jídelníčku bychom měli zařadit pravidelný příjem zeleniny a ovoce, bílkovin, sacharidů i tuků. Zapomenout bychom měli také na drastické diety, protože ty tělo dokážou pořádně vyčerpat a spíše mu uškodí, než pomohou.

4. Dopřejte si kvalitní spánek

Věděli jste o tom, že během spánku se regeneruje celý nervový systém? Odborníci doporučují jít spát ještě před půlnocí. Tehdy je produkce růstového hormonu nejvyšší. Jednou z jeho funkcí je i odbourávání tukové tkáně. Dostatek spánku má vliv i na naše celkové zdraví. Pokud trpíte často různými nachlazeními, může to souviset s nekvalitním spánkem. Během spánku se totiž posiluje také váš imunitní systém.

Pokud se vám zdá, že spíte dost, ale přesto se cítíte unaveně či dokonce pociťujete bolesti, příčinou může být něco jiného. Důležité není pouze to, kolik hodin spíte, ale také na čem. V případě, že spíte na nekvalitní nebo proleželé matraci, mohou se objevit nepříjemné bolesti páteře, které mohou přejít časem do chronické. Kvalitní matrace a polštáře výrazně přispívají ke kvalitě spánku a možná je na čase vyměnit je za nové. 

kvalitny_spanok 

5. Věnujte se aktivitám, které vás baví

Relaxovat se dá různými způsoby a jedním z nich jsou právě oblíbené aktivity. Často se stává, že při práci, rodině a dalších povinnostech si zapomínáme vyhradit čas na něco, co nás baví. Nezáleží na tom, co to bude, podstatné je, abychom si při tom odpočinuli. Může to být např. plavání, běh, návštěva divadla, čtení knihy, vaření či výlet někam, kde se vám líbí nebo kde jste ještě nebyli. Volnočasové aktivity jsou skvělým způsobem, jak přijít na jiné myšlenky a na chvíli se dostat z náročného koloběhu.

6. Vyzkoušejte relaxační aromaterapii

Slyšeli jste už o aromaterapii? Aromaterapie využívá náš čichový smysl a pomocí éterických olejů pomáhá odbourat stres, uklidnit tělo i mysl, odstranit nespavost, migrény a bolesti. Mnozí nevědí, jak aromaterapie funguje a proč má takové pozitivní účinky. Limbický systém se nachází v části mozku a ovládá naše emoce i nervový systém. Během vdechování molekul éterických olejů jsou vysílány určité zprávy do mozku a ten následně ovlivňuje náš tep, krevní tlak, dýchání a hladinu stresu. Éterické oleje můžeme rozptýlit pomocí aroma difuzéru, který navíc krásně provoní domácnost. Pokud se objeví časté potíže s dýcháním, vyplatí se vyzkoušet i solný inhalátor, který prohlubuje kapacitu dechu a pomáhá zlepšit duševní klid. 

difuser_image 

7. Oddělujte práci od soukromí

Práce je v našem životě skutečně důležitá. Zajišťuje příjem finančních prostředků, díky kterým si dokážeme zajistit vše, co je nezbytné pro náš život. Nesmíme to ale s prací přehánět. Je skvělé, pokud nás baví a chceme dosahovat lepších výkonů. Výkony však z dlouhodobého hlediska mohou klesat, pokud si nenajdeme balanc mezi prací a osobním životem. Práce by měla být časově ohraničena, abychom během dne kromě práce věnovali čas i sobě, případně rodině či polovičce. Zkusme se zabalit večer do deky a prohlédnout si v klidu nějaký film nebo si zahrát společenskou hru s rodinou. Takto budeme každý den alespoň chvíli relaxovat a nedoběhne nás to později.

8. Odpojte se na chvíli od digitálních technologií

Říká se, že „digitální technologie jsou dobrým sluhou, ale špatným pánem“. V mnoha směrech nám usnadňují život a využíváme je v práci, ve škole, v soukromí, prostě všude. Neustále kontrolujeme zprávy, telefonáty, e-maily, a při každém pípnutí notifikace saháme po telefonu. Mnozí dokonce v práci tráví dlouhé hodiny za počítačem a později i doma. Podvědomě nám to vytváří stres a cítíme, že bychom měli být nonstop online, aby nám nic neuniklo.

Často se přistihneme, že je používáme, i když už vůbec nemusíme. Je to závislost? U mnoha lidí ano. Právě proto není na škodu dát si občas digitální detox. Jedná se o poměrně nový pojem a označuje určité časové období, během kterého člověk dobrovolně nepoužívá mobilní telefon, počítač, televizor a jiná elektrická zařízení. Čas, který nám potom vznikne, můžeme využít k setkání se známými osobně, výletu někde v přírodě nebo na horách, či ke čtení zajímavé knihy někde na zahradě. Budete překvapeni, jak vás to nabije energií. 

oddych 

Výhody, které nabízí pravidelný relax

Pravidelný relax má pro nás velký význam po psychické i fyzické stránce. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří se neustále vymlouvají, že nemají čas, tak právě vy ten relax potřebujete nejvíce. Podle průzkumů až 60% návštěv u lékaře je způsobeno stresem a nedostatečným odpočinkem. Ukážeme vám, jaké výhody vám přinese pravidelný odpočinek a proč byste měli co nejdříve zařadit relaxační rutinu do své:

• Snížení únavy a aktivity stresových hormonů

• Snížení rizika onemocnění 

• Méně hněvu a frustrace

• Snížení svalového napětí

• Zlepšení nálady a koncentrace

• Nižší krevní tlak

• Snazší zvládání náročných situací

Doufáme, že jsme vám pomohli osvojit si relaxační rutinu a připomněli vám, jak důležité je starat se o sebe a své zdraví. Na našem e-shopu EMI najdete mnoho kvalitních a zdravotně nezávadných produktů, které přispějí k tomu, aby si vaše tělo odpočinulo v pohodlí domova.

A jak Arthur Shopenhauer řekl: „Největší hloupost děláme tehdy, když své zdraví obětujeme za jiný druh štěstí.“



Komentáře

Zanechte svůj komentář