Home

Home

left banner

ČIŠTĚNÍ A ÚKLID BEZ CHEMIE

Přidal: Kategorie: Tipy a triky Dne: Komentář: 0

Čištění a úklid bez chemie

Potrpíte si na čistotu? Milujete ten pocit, když je ve vaší domácnosti vše uklizené, lesklé a zejména voňavé? I my! Jak však vyčistit svůj domov, nedat přitom majlant za čisticí prostředky uchránit své zdraví? Máme pro vás pár jednoduchých receptů, se kterými si rychle vyrobíte své vlastní "bio" čisticí prostředky. Tak se pusťme spolu do čisté, svěží a zdravé domácnosti.

cisteni bez chemie

Přírodní bělidlo

Je vaše prádlo zašedlé a už dávno se nepodobná tomu, které jste si s nadšením vybrali v obchodě jako dokonale bílé? Nezoufejte! Vyzkoušejte to s citrónovou směsí, která si s tím hravě poradí. Citrónová šťáva je totiž přírodní bělidlo.

Na přírodní bělidlo potřebujete:

  • ¼ šálku citrónové šťávy
  • ¼ šálku bílého octa
  • 1l vody

Postup: Před praním namočte vaše prádlo přibližně na 15 minut do takto připravené směsi. Prádlo můžete dát následně prát spolu s pracím práškem. Nic nezkazíte, když tuto směs přidáte i do pračky.

Univerzální citrusový čistič

Potřebujete vyčistit jemné povrchy jako žula a mramor? Nebo chcete mít po ruce univerzálního pomocníka? Tak sáhněte po citrusové směsi, kterou si připravíte následovně:
Naplňte libovolně velkou nádobu slupkami různých citrusových plodů. Použít zde můžete jakoukoliv kombinaci citrusových plodů. Následně takto naplněnou nádobu zalijte dostatkem vody, a to tak, abyste všechny slupky zakryli. Nádobu uzavřete a nechte směs odpočívat po dobu 4 týdnů. Příležitostně můžete směs protřepat. Slupka se oddělí a roztok, který následně vznikne, sceďte do připravené nádoby, kde ho zředíte s vodou v poměru ½ citrusového roztoku, ½ vody. Takto připravený čistič můžete začít používat.

domace prostředky

Zázračný éterický olej z čajovníku

Olej z čajovníku nebo čajového stromu má přirozeně antibakteriální a antimikrobiální účinek. Má sice silnou vůni, ale použijete ho pouze v malém poměru. Důležité je, abyste ho neskladovali na slunci, protože slunce negativně působí na každý éterický olej a způsobuje v něm nežádoucí procesy.
Zde je několik tipů, jak zázračný éterický olej z čajovníku využijete:

Přírodní dezinfekční prostředek

  • 2 šálky vody
  • 2 lžíce bílého octa
  • ½ čajové lžičky tekutého mýdla
  • 20 kapek čistého oleje z čajovníku

Takovou směs vložte do předem označené sprejové láhve a můžete používat. Před každým použitím protřepejte.

Přírodní univerzální čisticí prostředek

  • 1 šálek vody
  • 2 lžičky kastilského mýdla
  • 20 kapek oleje z čajovníku

Takovou směs vložte do předem označené sprejové láhve a můžete používat. Před každým použitím protřepejte.

Odstraňovač skvrn

  • 2 šálky vody
  • 2 čajové lžičky čajového oleje

Tento odstraňovač skvrn je ideální pro sprchu nebo vanu - na místa, kde se shromažďuje špína a plíseň. Stříkněte čistič na plíseň nebo plesnivou plochu a nechte působit 15 minut. Potom otřete. Pokud špína nezmizí, postup opakujte s kartáčkem, případně přímo nakapejte několik kapek neředěného oleje z čajovníku a počkejte 30 minut. Nakonec opláchněte.

přírodní čistící prostředky

Žádná věda, že? Rychle, levně a jednoduše získáte svěží a čistý domov bez chemie. A co s ušetřeným časem a penězi? Například sklenici dobrého vínka s milující osobou v dokonale uklizeném obývacím pokoji. :-)        

Máte i vy nějaký osvědčený recept? Znáte i jiné spolehlivé pomocníky v domácnosti? Nebo dáváte přednost přírodě před chemií? Pak by vás mohlo zajímat i 40 způsobů, jak využijete sodu bikarbonu.



Komentáře

Zanechte svůj komentář