Home

Home

left banner

40 ZPŮSOBŮ, JAK VYUŽIJETE SODU BIKARBONU

Přidal: Kategorie: Root Dne: Komentář: 0

40 způsobů, jak využijete sodu bikarbonu

Bílá látka se zásaditou chutí. I tak bychom mohli popsat sodu bikarbonu (NaHCO3) nebo jedlou sodu. Od té doby, co lidé objevili sodu bikarbonu, stále častěji poznávají její větší využitelnost. Svými vlastnostmi a prokazatelnými účinky se její použití dostalo z kuchyní do celých domácností, kosmetiky, a dokonce i do farmaceutického průmyslu, kde vykazuje výborné výsledky. Je univerzální a přináší očekávaný efekt. My vám představíme několik způsobů využití sody bikarbony, o kterých jste možná ani nevěděli.

Využití sody bikarbony v péči o tělo

1. Deodorant: Prášek sody bikarbony využijete na neutralizaci pachu v podpaží.

2. Zubní pasta: Pro krásně zářivý úsměv a bílé zuby smíchejte sodu se 3% peroxidu vodíku nebo ji pouze nasypte na běžně používanou zubní pastu. Tuto směs však nelze používat každý den, protože je soda bikarbona silná. Do sodového roztoku můžete během noci dokonce namočit zubní kartáček, který se vydezinfikuje.

3. Svěží dech: Jedlou sodu můžete využít nejen jako náhradu zubní pasty, ale i jako náhradu ústní vody. Smícháním čajové lžičky v hrnku s vodou vznikne ústní voda, která pachy nejen překryje, ale zcela neutralizuje. Ústa následně opláchněte čistou vodou.

4. Peeling: Dokonalého tělového peelingu dosáhnete smícháním sody bikarbony a vody v poměru 3:1. Takovou směs krouživými pohyby vmasírujte do pokožky, nakonec opláchněte vodou a ošetřete tělovým mlékem. Zbavíte tak svou pokožku odumřelých částí kůže.

5. Antacida: Smícháním půl sklenice vody s polovinou lžičky sody a vypitím se dostane tělu účinná neutralizační látka k neutralizaci žaludečních kyselin.

6. Bodnutí hmyzem: Při bodnutí hmyzem nastává nepříjemné pálení a svědění. Krouživými pohyby naneste na postižené místo pastu ze sody bikarbony, které dosáhnete smícháním sody s vodou, nebo na vlhkou pokožku naneste přímo sodu.

7. Unavené nohy: Po těžkém dni se každému hodí nejen příjemná koupel, ale i odpočinek pro nohy. Nasypte si do pěti litrů vody 3-4 lžičky sody. Očekávaný efekt se dostaví brzy, dokonce pocítíte i zjemnění pokožky na nohách.

8. Vlasy: Soda je účinným prostředkem nejen proti lupům, kdy si hrst sody vmasírujete do vlasů, ale velmi nápomocná je i jako pomocník při dokonalém očištění vlasů. Při mytí vlasů nasypte sodu k šamponu, a to zaručí dokonalé umytí vlasů od různých gelů, laků a jiných prostředků na vlasy, a v neposlední řadě vlasy zjemní a zvětší se jejich objem.

9. Suchý šampon: Velkou novinkou je dnes použití suchého šamponu na mastné vlasy. Stejného efektu za zlomek ceny dosáhnete i s pomocí sody, kterou jemně vmasírujte ke kořínkům vlasů a vlasy následně trochu rozcuchejte.

10. Akné: Problém s akné trápí nejen teenagery, ale i dospělé. Různé gely a mastičky nám slibují vynikající efekt, ale často bez výsledku. Podstatně cenově levnější a nesrovnatelně efektivnější varianta je kašička připravená smícháním sody a medu. Postižené místo kašičkou potřete a po 15 minutách opláchněte vodou.

11. Bělidlo nehtů: Používáním laků na nehty časem nehty zežloutnou, jednoduchým pomocníkem při tomto problému je soda ve spojení s peroxidem.

12. Mýdlo: Směs vody a sody je univerzální a využijeme ji téměř všude. Podobně je to také s mýdlem. Nahraďte klasické nebo tekuté mýdlo touto směsí, nejenže dosáhnete čistých rukou, ale zjemníte tím i pokožku.

13. Koupel: Koupel v sodě zaručuje jak zjemnění pokožky, tak i odstranění mastnoty, potu a zrohovatělých částí kůže.

koupel v sodě bikarbonu

Využijte sodu bikarbonu v domácnosti a při čištění 

14. Řezané květiny: Přidáním sody bikarbony do vázy s květinami vydrží květiny čerstvé delší dobu.

15. Vana, dlaždice i dřezy: Nasypáním sody na hadřík a důkladným očištěním povrchu a následným opláchnutím vodou dosáhnete krásných, čistých a lesklých povrchů.

16. WC: Asi šálek sody nasypte do WC mísy a nechte hodinu působit. Mísa bude čistá a ztratí se i zápach.

17. Pachy starých budov: Ve starých budovách odstraníte pachy pomocí nasypání sody do sáčku, případně ponožky, a zavěšením do prostoru.

18. Připálené a mastné hrnce: Sodu smíchejte s přípravkem na mytí nádobí a vyčistěte připálené nádobí, pokud je tento způsob málo účinný, nechte sodu s přidáním vody v hrnci působit celou noc.

19. Mikrovlnná trouba: Zbavit se špíny v mikrovlnné troubě je někdy pořádná dřina. Snadněji vám to půjde, pokud si na vlhký hadřík nasypete kousek sody. Zbavíte se tak nejen špíny a mastnoty v troubě, ale i zápachu.

20. Dětské kresby: Naše ratolesti dokážou překvapit, a to v pravém slova smyslu. Jejich výtvory si můžete nejen zarámovat, ale i pořádně užít, pokud se je snažíte odstranit ze stěny nebo nábytku. I v takovém případě vám dokáže soda pomoci, jemným očištěním vlhkým hadříkem posypaným sodou. 

21. Olejové a mastné skvrny: Olejové skvrny představují problém podobně jako špinavé zahradní grily. Nasypte na mastná a olejem znečištěná místa sodu a nechte působit. Potom vydrhněte namočeným kartáčem.

22. Pachy: Nejen pachy starých budov, ale také různé jiné pachy, jako v ledničce či kuchyňské lince, dokáže soda snadno pohltit. Rovněž i pach bot, pantoflí, oblečení, popelníků či různých jiných věcí.

23. Ucpané odtoky: Nasypte šálek sody a zalijte horkou vodou, nechte odstát a nakonec opláchněte. Docílíte účinné prevence proti ucpávání odtoků.

24. Zápach čalouněného nábytku a koberce: Posypte povrch nábytku sodou a po několika hodinách ji vysajte. Podobně to opakujte i u koberce, zde je však potřeba sodu vysát již po 15 minutách.

25. Lesklé nádobí: Do prostředku na čištění nádobí nasypte sodu. Nádobí bude nejen pěkně umyté, ale navíc získá krásný lesk. 

26. Sporák a kuchyňská deska: Rovněž i sporák a kuchyňskou desku zbavíte nečistot použitím navlhčeného hadříku se sodou, třešničkou bude i příjemná vůně.

27. Stříbro a zlato: Na dno sklenice dáte alobal, vložíte tam stříbro a zlato, které chcete vyčistit, zalijete vodou a necháte působit přes noc. PERLY se v sodě bikarboně nečistí.

28. Prádlo: Sodou krásně vybělíte prádlo přidáním poloviny šálku k pracímu prostředku.

29. Chodníky: Soda omlazuje všechny chodníky, dokonce i krbové a grilovací cihly a účinná je i na plevel mezi prasklinami a mezerami v chodníku.

30. Bazény: V bazénech udržuje zásaditou vodu.

31. Hřebeny: Hřebeny, kartáčky a jiné nástroje každodenní potřeby po určitém čase potřebují údržbu a zbavení nečistot. 3 lžičky sody zalité horkou vodou pomohou, pokud v nich tyto nástroje necháte, dokud voda nevychladne. Pak je jednoduše opláchněte a nechte uschnout.

32. Osvěžovač vzduchu: Smícháním sody bikarbony s parfemovanou koupelovou solí a rozmístěním v sáčcích po bytě či domě získáte krásně provoněný domov bez drahých osvěžovačů.

33. Kapky: Sklo zašpiněné od kapek vody, případně auto od dešťových kapek, i zde je soda pomocník. 

34. Odpuzovač: Účinky sody se prokázaly i při odpuzení mravenců, švábů a různých škůdců, kteří ničí zahrádky.

čištění domácnosti se sodou

Využití sody bikarbony v kuchyni

35. Prášek do pečiva: Asi nejznámější a nejrozšířenější využití sody bikarbony je jako náhrada prášku do pečiva, ale například i váš čaj a káva budou u dobrého koláčku více voňavé, pokud přidáte špetku sody.

36. Zelenina a ovoce: Zelená zelenina si přidáním sody do vaření zachová intenzivnější barvu. Rovněž, pokud při mytí zeleniny použijete sodu, zelenina bude důkladně zbavena nečistot. Také příliš kyselé ovoce přidáním sody ztrácí na své kyselosti. I problém s dlouhým vařením luštěnin vyřešíte sodou, také to platí při vaření zelí a zachová si své vitamíny.

37. Zvěřina: Namočením masa ze zvěřiny do roztoku se sodou zbavíte maso jeho výrazného zápachu.

38. Omeleta: Přidáním půl čajové lžičky sody na každá 3 vajíčka bude omeleta nadýchanější. 

39. Omáčka: Při sražené omáčce je potřeba přidat špetku sody, a pokud ji přidáte do rajčatové omáčky, působí i jako prevence proti zvýšení kyseliny.

40. Maso: I maso zaručeně dobře umyjete, pokud použijete sodu. Naložené maso v lednici po posypání sodou změkne.

soda v kuchyni

Tyto zajímavé a jednoduché triky a typy vám ukážou, že soda bikarbona, nebo jedlá soda, dokáže být neocenitelnou pomocnicí jak v domácnosti, tak i v kuchyni. Důležitý je i fakt, že tato univerzální látka umí rychle, jednoduše a účelně pomoci i v péči o naše tělo, a to dokonce několikanásobným využitím bez velkého průvanu v peněžence.



Komentáře

Zanechte svůj komentář