Home

Home

left banner

5 TIPŮ, JAK NA NEZAPOMENUTELNÝ VALENTÝN

Přidal: Vanesa Holeckova Kategorie: Tipy a triky Dne: Komentář: 0

Valentýn (14.2.) je svátek, který ne všichni mají v oblibě. Je to však den, kdy můžete připomenout své polovičce, jak moc vám na ní nebo na něm záleží. Nemělo by to být nic vynuceného, protože pak to ztratí ten správný efekt. Zkrátka dělejte pouze to, co skutečně cítíte a vaše polovička to ocení. Potřebujete pomoci s nápady? Připravili jsme si pro vás tipy na Valentýna, které vám pomohou vytvořit tu správnou atmosféru. 

valentinska_vecere

Jak vznikl Valentýn a proč se slaví?

Někteří považují Valentýn za svátek, který je novodobý, komerční či dokonce „americký“, a proto ho neslaví. Jeho původ však najdete v Evropě a slaví se po celém světě. Jen málokdo skutečně ví, proč vznikl a jaká je jeho historie. S tímto svátkem se totiž spojuje velmi zajímavá legenda.

Římský císař Claudius II. často vedl války a posílal tam muže, kteří neradi vstupovali do vojska. Císař si to vysvětlil tak, že nechtějí opouštět své ženy a děti a považoval je za nevhodné bojovníky. Proto zakázal všechny sňatky v Římě.

Svatý Valentýn byl kněz, který navzdory zákazu císaře tajně oddával zamilované páry. Byl to člověk, který bojoval za lásku a věřil v její smysl. Když to císař zjistil, tak ho uvěznil. Podle legendy se ve vězení zamiloval do dcery dozorce, které údajně vrátil zrak a sluch. Před smrtí jí napsal dopis, který je symbolem dnešních valentýnek. Jeho poprava se konala dne 14. února 296. Později papež Gelasius prohlásil den jeho smrti za památný den.

5 tipů, jak strávit nezapomenutelný Valentýn

O čem by tedy měl být Valentýn? Mluvíme o něm jako o svátku zamilovaných, ale nemusí to být pouze o nich. Tento den byste měli strávit s člověkem, kterého opravdu milujete a vůbec nemusíte být čerstvě zamilovaní. Nezáleží na tom, kolik je vám let, lásku byste si měli dokazovat v každém věku. Nechte se inspirovat a připravte své polovičce valentýnské překvapení, kterým si připomenete důležitost vaší lásky.

1. Květinami nikdy nic nezkazíte

Květiny jsou ideální valentýnský dárek pro ženu, a ačkoliv to není nic zvláštního, ženy je prostě milují a ještě raději je dostávají. Pokud víte, jaké květiny vaše vyvolená má v oblibě, tak jí kupte ty. Ale pokud to netušíte, vsaďte na valentýnskou klasiku. Kyticí rudých růží nepohrdne žádná žena a zároveň jí ukážete, že jste na ni nezapomněli. Červená růže byla dokonce oblíbenou květinou Venuše, římské bohyně lásky. 

valentinske_cervene_ruze zena_s_ruzami

2. Připravte romantickou večeři

S romantickým večerem se přirozeně spojuje chuť kvalitního jídla a vína, které útočí na naše smysly. Pokud přemýšlíte, jaký je vhodný valentýnský dárek pro muže, tak chutná večeře je skvělá volba. Milujete vaření a jste tak trochu gurmánka? Potom to zvládnete i doma. Na závěr stačí už jen doplnit stůl o voňavé svíčky, valentýnské kuchyňské utěrky, ubrousky a vínové sklenice. Vaření je ale časově náročnější. V případě, že nemáte tolik času na přípravu, mnohé restaurace nabízejí valentýnské menu složené z několika chodů. Stačí, když si předem rezervujete stůl.

valentynska_vecere

3. Valentýnská výzdoba má také své kouzlo

Ložnice by neměla na Valentýna zůstat bez výzdoby. Vhodným způsobem, jak vnést do ložnice trochu romantiky, je právě bavlněné povlečení s valentýnským motivem. V Emi si můžete vybrat z několika druhů, které krásné oživí prostor. Kromě povlečení vám můžeme ušít i valentýnské dekorativní polštáře a populární je také semišový polštář ve tvaru srdce.

Navíc, pokud chcete být šetrní k přírodě, naše povlečení bude skvělou náhradou typických listů růží. :) 

lupene_ruzi_valentyn

povleceni_bavlnene_lovepovleceni_bavlnene_marielapovleceni_maky_emi

4. Romantický večer při skvělém filmu

Všude zmiňují Valentýn, ale vy nejraději trávíte společný čas doma? To není žádný problém. Tento den je přece o tom být s člověkem, kterého milujete, a nezáleží na tom, kde budete. Příjemnou atmosféru si můžete vytvořit i v pohodlí domova. Předem si připravte film, který oba chcete již déle vidět. S jídlem se nemusíte příliš trápit, stačí, pokud koupíte nějaké kvalitní víno, jahody, hrozny, čokoládu, sýry či popcorn a vše to hezky dáte do misek. Večer si můžete objednat oblíbenou pizzu, sushi nebo to, co máte rádi. Na gauč si nachystejte příjemné hřejivé deky a filmová romantika může začít.

valentyn_jahody_cokolada netflix_valentynsky_vecer

5. Valentýn jako příležitost k odpočinku ve dvou

Často se stává, že Valentýn vychází na den v pracovním týdnu, a tak tomu je i letos. Ne vždy máme energii slavit ho, ale to neznamená, že naše polovička po tom netouží. Podívejte se na Valentýn jako na příležitost odpočinout si. Rezervujte si termín na wellness, masáže nebo si dopřejte relax doma ve vaně. Na našem e-shopu EMI najdete himalájskou sůl s mimořádnými léčivými účinky, bomby do koupele i voňavé éterické oleje. Naše produkty si můžete vzít s sebou i v případě, že plánujete víkendový wellness pobyt.

bomba_do_kupela_relax

Zaujímavosti o Valentíne, ktoré ste nevedeli:

  • První valentýnské pohlednice se vyráběly již v 19. století. Byly ručně malované, zdobily se různými ornamenty, mušlemi a sušenými květinami. Takto vypadala první valentýnská pohlednice z roku 1910.

prvni_valentinska_pohlednice

  • Za symbol lásky je považován i mandlový květ a holubice. Dcera vězeňského dozorce, do které se Valentýn zamiloval, dala po jeho smrti vysadit u jeho hrobu mandlovník. Holubi si na něm prý hledali životní druhy.
  • Až 85% dárků na Valentýna kupují ženy, ale muži utratí v tento den dvojnásobně více než ženy.
  • Během Valentýna se po celém světě prodá více 50 milionů růží a 36 milionů bonboniér ve tvaru srdce.

valentines_box_of_chocolate

  • První valentýnskou bonboniéru představil Richard Cadbury v roce 1868.
  • V Japonsku dostávají na svátek sv. Valentýna čokoládu pouze muži.
  • Každoročně se po celém světě na Valentýna uskuteční v průměru 220 000 žádostí o ruku.
  • Italské město Verona, kde žili Romeo a Julie, dostává každoročně na Valentýna asi 1000 dopisů adresovaných Julii.
  • Ve Skotsku každý rok pořádají na Valentýna festival, během kterého si každý účastník losuje z klobouku jméno své Valentýnky nebo Valentýna, se kterými mají protančit celý večer. Podle jiného zvyku je Valentýnkou první člověk, na kterého v tento den narazíte.

Nezapomeňte 14.února říci své polovičce, co k ní/němu cítíte nebo vložit valentýnské přání k daru, protože jediná věc, které nikdy nemáme dost, je láska.

EMI vám přeje krásného Valentýna.



Komentáře

Zanechte svůj komentář