Home

Home

left banner

5 NEJČASTĚJŠÍCH OTÁZEK, NA KTERÉ SE PTÁTE, KDYŽ KUPUJETE NOVOU MATRACI

Přidal: Kategorie: Matrace Dne: Komentář: 0

5 nejčastějších otázek, na které se ptáte, když kupujete novou matraci

Každý nákup by měl předcházet otázkám, kterými si dokážeme předem ujasnit, co a za jakým účelem chceme. Matrace nejsou výjimkou a stejné pravidlo platí i u nich. Pokud si před koupí dostatečně upřesníte své požadavky, není pochyb, že si pro sebe vyberete ten nejvhodnější kus. Kromě toho také ušetříte i nemalé peníze. Pokud kupujete novou matraci, těchto 5 otázek a odpovědí vám výběr jistě usnadní.

1. Která matrace je pro mě nejvhodnější?

Matrace se podle zhotovení nebo materiálu dělí do dvou základních kategorií: pěnové, jejichž jádro tvoří jedno nebo více vrstvá pěna, a pružinové.

Matrace vyrobené z PUR (polyuretanové) pěny jsou v současnosti velmi oblíbenou alternativou. Vyznačují se svou tuhostí a lehkostí - to znamená, že PUR matrace se postará o váš kříž nejen během spánku, ale i při jejím přenášení. Velkou předností PUR matrací je jejich ekonomická dostupnost. Pokud si vyberete antialergickou podložku do postele z polyuretanu s ortopedickými vlastnostmi, dostanete hodně muziky za málo peněz.

Matrace pur líná pěna

Výborně ohebné, pružné a tvarově stálé jsou matrace vyrobené ze studené pěny. Její velké póry zajistí vzdušnost a cirkulaci vzduchu. Pokud si vyberete tento druh, získáte matraci s dlouhodobou životností, která se přizpůsobí každému tělu.

Paměťová pěna je typ, který se postupně přizpůsobuje působícímu tlaku a teplu. Matrace se pod vlivem lidského tepla zahřeje, změkne, přizpůsobí páteři a podpoří správné držení celého těla i během spánku. Tato vlastnost dělá z matrací z paměťové pěny ideální volbu, pokud hledáte prostředek kvalitního spánku pro dlouhodobě ležící lidi. Matrace z líné pěny také pozitivně ovlivňují krevní oběh.

Páteři poskytují dokonalou oporu a uvolňují svaly v jejím okolí. Kromě toho jsou antibakteriální, odvádějí vlhkost a nevstřebávají prach. Seznamte se, jde o matrace vyrobené z latexové pěny, která si svou pružnost dokáže uchovat opravdu dlouho. Klidně i několik desítek let.

matrace

Sendvičová matrace tvoří kombinaci vrstev a zón z výše uvedených materiálů. Zóny jsou rozděleny podle tuhosti. V oblasti kříže a hlavy bude vložka do postele pevnější a tužší, v dolní části zase měkčí. Díky vrstvení a dělení do těchto zón jsou sendvičové matrace určeny pro maximální pohodlí a luxusní spánek.

Pružinové matrace se člení do dvou skupin: bonelové a taštičkové matrace. Bonelová nebo klasická pružinová matrace je oproti taštičkové tvrdší a vhodná pro umístění na dřevěnou základnu nebo lamelový rošt. Matrace s Bonell jádrem tvoří pružiny pospojované do jednoho celku. Taštičková matrace je vylepšenou verzí klasických matrací a dokáže se lépe anatomicky přizpůsobit tvaru lidského těla. Za to vděčíme jejímu unikátnímu zhotovení. Taštičková vložka do postele se skládá z několika samostatných pružin, které jsou zapuštěny do textilní vložky. Každá z těchto pružin reaguje na vyvíjený tlak samostatně. Výsledkem toho jsou vynikající ortopedické vlastnosti taštičkových matrací.

2. Mám si zvolit měkčí nebo tužší matraci?

Odpověď na tuto otázku vám poskytnou vaše osobní preference nebo zdravotní stav. Zatímco někdo má rád to, jinému může vyhovovat úplně něco jiného. V zásadě však platí, že matrace s menší tvrdostí jsou vhodné pro lidi s nižší váhou, tvrdší pro ty s vyšší. Zároveň platí, že čím je matrace tužší, tím je pro zdravý spánek dospělého člověka vhodnější. Vhodná matrace je taková, u které je ve všech polohách držení páteře v přirozeném tvaru. Paragraf patří do zákoníků, ne do postele. Pokud vybíráte z nabídky pružinových vložek do postele, nezapomeňte na její lamelový rošt. Pokud není nastavitelný, spánek na klasické pružinové matraci bude opravdu tvrdý.

kvalitní matrace

3. Jakou velikost matrace si vybrat?

Rozměry matrace závisí na těch vašich. Rozhodující je výška, ale i váha. Délka matrace by měla být alespoň o 10 cm delší než je vaše výška. Vhodnou šířku zjistíte, pokud si dlaně rukou přiložíte na hrudník. Vzdálenost mezi loktem levé a pravé ruky představuje ideální šířku pro vaši novou matraci. Nejznámější a nejpopulárnější jsou matrace 80x190 matrace 90x190 cm. Cenový rozdíl mezi těmito rozměry je buď minimální, nebo žádný. Stejně důležitým faktorem je i výška matrace, která by měla být alespoň 13 cm. Pro lidi s vyšší hmotností, kdy je matrace více namáhána, je vhodná mnohem větší výška. V žádném případě by rozměry matrace neměly přesahovat rozměry postele. V rozích se začne matrace ohýbat a hrozí jí i poškození jádra.

jak si vybrat matraci

Další možností je vybírat rozměr matrace podle známého BMI indexu. Jeho hodnotu zjistíte pomocí vzorce: (hmotnost v kilogramech / výška v centimetrech) ^2. Hodnotu BMI indexu, pro kterou je matrace určena, najdete na jejím štítku nebo v popisu.

4. Jakou matraci mám vybrat pro děti?

V takovém případě je potřeba ke koupi přistupovat ještě zodpovědněji. Nevhodně zvolená matrace může v budoucnu přinést několik zdravotních nepříjemností, například skoliózu. I v tomto případě platí, že vhodnou volbou jsou ty s větší pevností. Do dětské postýlky vybírejte matrace 60x120 cm s alespoň 15 cm výškou. Samozřejmostí je odnímatelný potah nebo matracový chránič z bavlny. Díky nim je péče o čistotu a hygienu jednodušší. Pravidelné praní zničí roztoče a zamezí vzniku alergií. Pro děti v předpubertálním věku vybírejte matraci 80x190, nebo matraci 90x190 cm podle hmotnosti a stavby těla.

dětské matrace jak vybrat

5. Pro manželskou postel jednu velkou, nebo dvě malé?

Dvě menší matrace 90x180 přinášejí několik výhod. Jednodušší manipulace, každý z partnerů si může zvolit tuhost podle sebe a umístění na polohovatelné rošty. To jsou přednosti použití dvou matrací na jednu manželskou postel. Nevýhodou je, že oblíbená partnerská fráze "co je moje, to je tvoje" v tomto případě nebude platit.

jedna velká matrace nebo dvě malé matrace

Jelikož pobytem v posteli strávíte až 1/3 dne, matrace byste měli vybírat zodpovědně. Jsou zde proto, aby vám poskytovaly pohodlí, ne bolesti a zbytečné zdravotní nepříjemnosti. Pokud jste mezi otázkami, jak vybírat vhodnou matraci, nenašli odpověď na tu svou, klidně nám ji napište. Odpověď na ni doplníme i v článku.



Komentáře

Zanechte svůj komentář