Home

Home

left banner

ZAŘÍZENÍ DĚTSKÉHO POKOJE PODLE FENG ŠUEJ

Přidal: Kategorie: Tipy a triky Dne: Komentář: 0

Zařízení dětského pokoje podle Feng šuej

Dnes už je Feng šuej, umění čínských mistrů větru a vody, poměrně známým pojmem, avšak stále je pro většinu lidí zahalen rouškou tajemství. V tomto umění jde obecně o navrhování prostoru podle horoskopů a světových stran, což přináší do života pevné zdraví a množství skvělých příležitostí. My dnes nakoukneme do říše tohoto umění v dětských pokojích a odhalíme jeho tajemství.

Dětský pokoj není pouze místností, ve které ti nejmenší spí, ale slouží také na hraní a psaní domácích úkolů. Podle odborníků je dětský pokoj zařízený podle Feng šuej předpokladem pro harmonický vývoj dítěte.

Který z pokojů je pro dítě nejvhodnější?

Nejlepší místností, která by měla sloužit jako dětský pokoj, je ta nejsvětlejší, která má největší množství slunečního světla. Podle této teorie potřebuje každé dítě pro svůj vývoj hodně světla. V případě, že byt nenabízí tolik možností na výběr místnosti, nebo světlu zaclání sousední dům či stromy, nemějte žádné obavy. Určitě vás nikdo nebude nutit řezat ten majestátní ořech u okna. I zde existuje přijatelnější řešení, tudíž místnost doplnit o jiný "zdravý zdroj světla", kterým jsou výrazné barvy, doplňky a hračky.

dětský pokoj zařízený podle feng šuej

Rovněž by měl být dětský pokoj dostatečně velký, aby v něm bylo dostatek prostoru na pohyb a hraní. Pokud je vaše ložnice větší než plánovaný dětský pokoj, měli byste si pokoje vyměnit, a to bez zbytečných námitek. V dnešní době je již množství výdobytků techniky i architektury, ale právě s architekturou musíme na chvilku přibrzdit. Dětský pokoj by měl mít pravoúhlý půdorys, protože tento tvar pomáhá dětem pochopit strukturu vztahů. Rovněž by měl být bezpečný a vyhnout byste se měli interiérovým dveřím se sklem, protože světlo prosvítající z chodby může působit rušivě. Pokud se dítě bojí spát ve tmě, zvolte raději noční lampu.

Jaký nábytek vybrat pro děti?

Jako nejvhodnější se podle Feng šuej ukázala skříňková sestava, kterou lze v případě potřeby snadno přestavovat, a naopak jako nevhodná zabudovaná skříň, která je nepohyblivá a neodpovídá dynamice mysli dítěte. Stejně nevhodný je starý použitý nábytek, který je protikladem k něžné a zranitelné bytosti dítěte. Například těžkou skříň vedle postele může dítě podvědomě vnímat jako tlak, což nepříznivě ovlivňuje rozvoj a růst, a v konečném důsledku může způsobovat agresivitu. Pokud je to možné, takový nábytek byste měli odstranit, samozřejmě to nejde vždy, a v tom případě alespoň odsuňte nábytek minimálně metr od postele. Postel umístěte ve stabilní pozici, čili čelem k plné stěně a nejlépe v rohu, který je nejvzdálenější od vstupních dveří.

Co platí pro postel v dětském pokoji?

Spánek je pro vývoj a zdraví dítěte nejdůležitější, a proto je potřeba dbát na základní pravidlo: prostor nad hlavou má být prázdný. Znamená to, že nad hlavou by se neměla nacházet žádná polička s knihami, hračkami, rostlinami nebo jinými těžkými předměty. Protože právě z toho důvodu může mít dítě zlé sny a necítí se v posteli dobře.

Ideální postel pro dítě je celá ze dřeva, v žádném případě ne postel z kovu nebo kovových součástí. Patrové postele jsou u dětí velmi oblíbené, ale energie v horní části postele je úplně jiná než ve spodní části. Čím je tělo ve spánku vzdálenější od podlahy, tím více se projevuje nestabilní chování dítěte nebo přílišná zasněnost. Také děti, které mají tendenci uzavírat se před okolím, se na vysoké posteli uzavřou do svého světa ještě více. Dětská matrace se doporučuje z přírodních materiálů, a tudíž matrace z kaučuku, kokosu či ovčí vlny.

dětský pokoj zařízený podle feng šuej

Pokud odkládáte pod postel krabice s hračkami nebo jiné věci, měli byste se mít na pozoru. Podle teorie feng šuej ovlivňuje člověka a kvalitu jeho spánku i to, nad čím spí. Velký důraz při tom klade na hračky, které dokážou produkovat neklidné energie. Proto je při problémech se spánkem potřeba okamžitě uklidit pod postelí.

Barvy

U tohoto bodu je důležité myslet na barvy, které se líbí vaší ratolesti, avšak to není všechno. Kromě toho byste měli počítat s tím, že barvy v dětském pokoji je potřeba měnit každé dva roky. V části místnosti, která slouží na hraní, mají převládat zářivé a přátelské barvy. Výjimkou je pokojíček hyperaktivního dítěte, pro které jsou vhodnější jemné a chladné pastelové odstíny jako zelená, tyrkysová či bledě modrá. Do ostatních částí pokojíčku můžete klidně použít jemné a teplé barvy, ale určitě se vyhněte ohnivě červené, která ruší spánek a často způsobuje agresivitu. Nejlepší barvy jsou jemná žlutá, béžová, zelená a tyrkysová. V extrémních případech, pokud dítě má rádo černou nebo ,,barbienovskou“ růžovou, je potřeba vliv barev vyrovnat například přikrývkami, kobercem či obrazy a plakáty.

Každé dítě je jiné, myslete na to!

V případě, že se vaše dítě rádo obklopuje plyšovými hračkami, pravděpodobně potřebuje hodně tepla a ochrany, a tudíž by měl být jeho dětský pokoj mimořádně útulný. Toho dosáhnete pomocí postele s nebesy či použitím textilu, který je příjemný na dotek. Naopak sebevědomé a aktivní dítě by mělo mít pokoj zařízený co nejjednodušeji a stroze.

Co s rušivými vlivy techniky a počítačů?

Dnešní doba je tak nasycena technikou, že už není ani překvapující, že je všude v bytě, a dokonce i v dětském pokoji. Televizor, mobil, počítač či digitální budík. To vše vyzařuje elektromagnetické vibrace, které oslabují bio pole člověka. Zapamatujte si, že všechny rušivé vlivy musí být umístěny alespoň 1,5 m od postelePOZOR! Platí to i pro elektroniku, která je umístěna za stěnou nebo ve vedlejších místnostech. Rovněž je potřeba dětský pokoj pravidelně větrat alespoň na 5 minut, aby se vyměnil vzduch v místnosti. Dobré je vedle elektroniky umístit rostlinu, nejlépe kaktus, který dobře neutralizuje elektronický smog.

dětský pokoj zařízený podle feng šuej

Kde se má dítě učit?

Důležitá část, na které může záviset budoucnost vašeho dítěte, je optimální místo na učení. Děti, které mají problém s učením, sedí často zády ke dveřím. Vytváří to pocit nejistoty, protože záda tak nejsou chráněna od momentů překvapení. Je to vlastně instinkt, který má původ ještě v pravěku, a skutečně má problém se soustředěním na takovém místě i dospělý.

Nejlépe se bude učit dětem zády ke stěně v rohu diagonálně naproti dveřím, protože zde mají přehled o dění v místnosti. Samozřejmě, že při učení potřebuje mít dítě dostatek světla (leváci zprava, praváci zleva). Pokud se dítě učí naproti oknu s výhledem, pravděpodobně bude mít problémy s koncentrací a soustředěním.

Ještě několik rychlých tipů k doplňkům podle feng šuej:

  • pohyblivé a visící předměty ze stropu vnášejí do prostoru život a veselé vibrace
  • obrázky na oknech vytvořené barvami na sklo příjemně oživí a rozveselí prostor
  • zvonkohry brzdí energetický průvan a harmonizují energii
  • ideální rostlinka pro dítě je čínská růže, která pomáhá zvedat náladu v místnosti
  • je potřeba zřeknout se zrcadel
  • fontánky a akvária by měly být umístěny minimálně 2 m od postele a nejlépe by se měly na noc vypínat

dětský pokoj zařízený podle feng šuej

Pevně věříme, že jsme vám pomohli a zasvětili jsme vás do tohoto čínského umění. Pokud má vaše dítě jakékoliv zmíněné problémy z článku, určitě to alespoň za pokus stojí vyzkoušet. V případě, že jste si při čtení článku uvědomili, že vaše dítě potřebuje kvalitní matraci, prohlédněte si naši nabídku dětských matrací.



Komentáře

Zanechte svůj komentář