Home

Home

left banner

SOLNÁ JESKYNĚ A JEJÍ ÚČINKY

Přidal: Gabika K. Kategorie: Tipy a triky Dne: Komentář: 0

Solná jeskyně a její účinky

Slyšeli jste už o solných jeskyních a o jejich pozitivních účincích? Dokážou pomoci při mnoha onemocněních, ale není na škodu navštívit je i preventivně a posílit si imunitu. Jsou vhodné i pro děti. Říká se, že 45 minut v solné jeskyni se vyrovná třídennímu pobytu u moře. Víte proč je to tak?

solná jeskyně

Jaké léčivé účinky nabízí solná jeskyně?

Solná jeskyně má příznivý vliv na lidský organismus. Pomáhá zmírňovat chronické respirační onemocnění, kožní onemocnění a pozitivně ovlivňuje i duševní zdraví člověka. Během pobytu v solné jeskyni člověk vdechuje mikročástice soli, minerály a stopové prvky. Do ovzduší se uvolňují velmi prospěšné látky pro lidský organismus jako jód, draslík, hořčík, vápník, sodík či brom. Těchto šest prvků se svými účinky výborně doplňuje. Solná jeskyně je svým mikroklimatem velmi podobná klimatu v přímořských oblastech, má také léčivé účinky.

Haloterapie nebo léčba solí

Již 3 000 let před naším letopočtem byla sůl uznávána jako lék. Tato přírodní neinvazivní léčebná metoda byla pojmenována jako haloterapie. Název je odvozen z řeckého slova "halos", což v překladu znamená "sůl". V roce 1843 ji oficiálně začal praktikovat polský lékař F. Bochkovský. Jde tedy o účinnou léčebnou metodu bez použití jakýchkoliv léčiv.

První uměle vytvořená solná jeskyně se nacházela na území Polska již koncem 19. století. V současnosti patří solné jeskyně mezi vyhledávaná místa, kde můžete načerpat novou energii, zlepšit si zdraví a podpořit imunitní systém. Na Slovensku se nacházejí 3 typy solných jeskyní - složené z mořské solí, z kamenné soli nebo kombinované. Stabilní relativní vlhkost v solné jeskyni je v rozmezí 40 - 60% a teplota se pohybuje od 18 do 24°C. 

V solných jeskyních se většinou používá léčivá sůl z Mrtvého moře v kombinaci s jinými mořskými solemi. Sůl má antibakteriální, mukolytické (rozpouštějící hlen) a protizánětlivé účinky, což pozitivně ovlivňuje léčbu:

  • plicních a průduškových nemocí (obecné nachlazení, chronické záněty průdušek, dlouhodobé záněty plic, záněty dutin, tuberkulóza, senná rýma,...)
  • nemocí trávicího traktu (žaludeční vředy, zánět tlustého střeva, poruchy metabolismu, poruchy činnosti žaludku, poruchy činnosti tlustého střeva,...)
  • dermatologických onemocnění (akné, záněty kůže, lupénka, psoriáza, různé ekzémy,...)
  • srdečně-cévních chorob (vysoký krevní tlak, poinfarktové nebo pooperační stavy,...)
  • psychických problémů (bolesti hlavy, stres, deprese,...)
  • a jiné (alergie, nadváha, snížená funkce štítné žlázy, zvýšení energie a pocitu duševní pohody, posílení imunity,...)

solná jeskyně a její účinky

Pro koho není solná terapie vhodná?

Pobyt v solné jeskyni je velmi příjemný a má blahodárný účinek na lidské tělo. Návštěvě byste se však měli vyhnout, pokud máte zvýšenou teplotu nebo některé z infekčních onemocnění (chřipka, nachlazení, rýma nebo angína). Také pokud trpíte zánětem průdušek nebo tuberkulózou, měli byste návštěvu solné jeskyně odložit a absolvovat ji až po překonání těchto onemocnění, aby si tělo mohlo doplnit chybějící látky a zvýšila se obranyschopnost organismu. Pobyt v jeskyni také není vhodný pro lidi se suchým a dráždivým kašlem. Pobyt neprospívá ani lidem, kteří trpí zvýšenou činností štítné žlázy nebo onkologickým onemocněním. Pokud si nejste jisti, zda vám pobyt v jeskyni prospěje nebo ne, poraďte se s ošetřujícím lékařem.

Solná jeskyně má opravdu široké spektrum využití. Haloterapie je vhodná i při vysokém krevním tlaku, problémech s hlasivkami a při revmatismu. Díky inhalaci soli dochází k samočištění organismu. Rovněž zlepšuje a urychluje rekonvalescenci pacientů. Je vhodnou alternativou a doplňkem medikamentózní léčby, protože urychluje proces léčení. V solné jeskyni na vás čeká polohovatelné křeslo, tlumené světlo, relaxační hudba a mimořádně čistý vzduch. Pokud hledáte v dnešním uspěchaném světě místo, kde byste mohli "vypnout", solná jeskyně je ideální volbou. Svému tělu dopřejete odpočinek, načerpáte novou energii a zresetujete hlavu.

Pokud jste spíše na domácí léčení, vyzkoušejte léčbu solí pomocí solného inhalátoru, který vám inhalací soli pomáhá při léčbě onemocnění dýchacího systému. Nebo to zkuste relaxační koupelí s příměsí soli do koupele. Odpočine si vaše tělo i mysl, uvolní se napjaté svalstvo, zregeneruje pokožka a vy načerpáte nové síly. Doušek zdraví do každé domácnosti najdete i v naší nabídce v podobě solného inhalátoru, soli do koupele, himalájské soli či solných svícnů a lamp.



Komentáře

Zanechte svůj komentář