Home

Home

left banner

ODBORNÍCI RADÍ: JAK ČASTO BYCHOM MĚLI PŘEVLÉKAT PEŘINY?

Přidal: Dominika Bujnakova Kategorie: Povlečení Dne: Komentář: 0

Spánek má velký vliv na naši celkovou pohodu, energii a zdraví. Existuje mnoho faktorů, jak ovlivnit jeho kvalitu a jedním z nich je právě pravidelné převlékání peřin a výměna ložního prádla. Spánek v čerstvě vypraném povlečení je velmi příjemný a obvykle usneme téměř okamžitě. Určitě jste si i vy všimli, že po určité době peřiny ztratí svou svěžest a komfort, který poskytují. Ale jak často bychom je měli převlékat?

V tomto článku jsme se zaměřili na otázky související s převlékáním peřin, názory odborníků, co by se stalo, pokud bychom přestali převlékat peřiny a také jsme si připravili několik tipů, které vám pomohou udržet je vždy hygienicky čisté. 

nahledovy_obrazek_beddings 

Proč bychom měli pravidelně vyměňovat ložní povlečení?

Hygiena

Pravidelné převlékání ložního prádla je důležité zejména z hygienického hlediska. Během spánku se na prádle hromadí tělesný pot, odumřelé buňky pokožky, prach a jiné nečistoty. Pokud nevyměňujeme ložní prádlo, tyto látky mohou vytvářet ideální prostředí pro rozvoj bakterií a roztočů, které mohou vést k alergiím a zdravotním problémům. 

kocka_na_posteli 

Příjemné prostředí pro spánek

Čisté a voňavé povlečení přispívá k vytvoření příjemného a uvolňujícího prostředí. Poskytuje pohodlí a může nám pomoci získat kvalitnější spánek. Převlékání ložního prádla přináší pocit čistoty, což může mít pozitivní vliv na naši náladu a celkovou pohodu.

povleceni_rainer 

Ochrana matrace a polštáře

Pravidelné převlékání ložního prádla chrání matraci a polštář před přímým kontaktem s potem, oleji a nečistotami z těla. Tyto látky mohou postupně pronikat do matrace a polštáře a způsobovat jejich znečištění a opotřebení. Pravidelná výměna prádla prodlužuje životnost a udržuje je ve vyšší kvalitě.  

set_na_spani 

Estetický vzhled

Čisté ložní povlečení přispívá k celkovému estetickému vzhledu naší ložnice. Pokud je pravidelně vyměňujeme naše postel vypadá upraveněji a vytvářejí příjemný a vkusně zařízený prostor. Naopak zanedbané prádlo může vytvářet dojem nepořádku.

V EMI máme široký výběr ložního povlečení s různými motivy. U nás si vždy vyberete ty, které se budou hodit do vaší ložnice. Velmi zajímavým motivem je například bavlněné povlečení Magnoli z naší nabídky. 

povleceni_magnoli 

Roztoči

Ložní prádlo je ideálním místem pro roztoče. Tyto mikroskopické organismy se živí odumřelými buňkami pokožky a mohou způsobovat alergie a dýchací problémy. Pravidelná výměna a praní prádla je pomáhá eliminovat. 

alergie_na_roztoce 

Co se stane, když přestaneme převlékat peřiny?

Asi nikdo z nás si nedovede představit spát dlouhodobě v nevyměněném povlečení nebo ho úplně přestat prát. Ale je dobré vědět, co by se stalo, pokud bychom tak učinili. Pokud se zaměříme na lidské tělo, tak je důležité připomenout, že průměrný člověk za den vyloučí asi 500 milionů kožních buněk a ročně vyprodukuje kolem 100 litrů potu. Můžeme s určitostí říci, že mnohé nečistoty končí právě v naší posteli.

Kromě tělesných tekutin se v ložním prádle hromadí i kosmetické produkty, a to i přesto, že se osprchujeme a omyjeme obličej každý večer. Pokud máte domácí mazlíčky, tak počítejte s tím, že se ve vaší posteli objeví také srst a různé bakterie. 

zena_pes_na_posteli 

Dr. Philip M. Tierno, mikrobiolog z New York University hovoří o tom, že každodenní kontakt s nahromaděnými nečistotami může mít velmi škodlivý vliv na naše zdraví. Říká: „I když nemáte žádné alergie, mohou vám vyvolat alergickou reakci.“

Dermatolog Alok Vij popsal několik hlavních zdravotních problémů, které mohou vzniknout, pokud nebudeme pravidelně vyměňovat ložní prádlo:

Alergické příznaky – mnoho lidí je alergických právě na roztoče, mohou vyvolat svědění, kýchání či dokonce astma,

Problémy s dýcháním – pokud již máte astma, jste mnohem náchylnější na roztoče a mohou se objevit závažné problémy s dýcháním a neklidný spánek,

Vyrážky – pokud se bakterie a nečistoty hromadí na jednom místě a přicházejí do kontaktu s lidskou pokožku, mohou se objevit i vyrážky,

Ekzém – zanedbané ložní prádlo je skvělým prostředím na přežití pro bakterie. Pokud nevyměňujete povlečení, mohou se objevit na vaší pokožce nepříjemné ekzémy nebo se zhorší ty, které již máte,

Folikulitida – pokud si večer lehnete do postele plné bakterií, dáváte prostor folikulitidě. Jedná se o zánět vlasových folikulů, který se postupně zhoršuje a dochází k vypadávání vlasů. 

kozni_alergie 

Jak často bychom měli převlékat peřiny?

Převlékání peřin je jednoduchý a efektivní způsob, jak vytvořit hygienicky čisté prostředí pro spánek. Otázka, na kterou obvykle hledáme odpověď a zajímá i naše zákazníky - jak často bychom měli převlékat peřiny.

Odborníci doporučují vyměňovat ložní prádlo jednou týdně, a to i v zimním období. Pokud nespíte každý den ve své posteli, je v pořádku, pokud to natáhnete i na každé dva týdny. Kdy bychom je měli prát častěji?

Dermatolog Alok Vij zmínil několik faktorů, které ovlivňují častější výměnu ložní prádla:

1. Pokud máte domácí zvíře, a zejména pokud spí ve vaší posteli.

2. Pokud žijete ve velmi horkém podnebí nebo během letních měsíců.

3. Pokud se během spánku nadměrně potíte.

4. Pokud jste překonali nemoc nebo se z ní zotavujete.

5. Pokud máte alergii nebo astma.

6. Pokud spíte nazí. 

postelni_pradlo 

Převlékání peřin každé 3 až 4 dny

V případě, že necháváte spát domácí zvíře ve vaší posteli, je potřeba vyměnit povlečení každé 3 až 4 dny. Stejné časové rozpětí platí i v případě, že trpíte alergií nebo astmatem. 

Převlékání peřin každý den

Téměř nikdo nepřevléká peřiny každý den, což vyplývá i z mnoha průzkumů. Odborníci však doporučují, pokud vás dostala chřipka nebo jiné onemocnění a celé dny ležíte v posteli, měli byste vyměňovat ložní prádlo každý den nebo alespoň povlečení na polštář. Bakterie a viry dokáží přežít i několik hodin, a pokud se potřebujete co nejdříve vyléčit, měli byste mít čisté prostředí. 

Tipy, jak udržet povlečení déle čisté a svěží  

Na závěr jsme si připravili několik doporučení, která byste měli dodržovat, pokud chcete prodloužit životnost povlečení a zachovat ho déle hygienicky čisté:

• Pokud máte pouze jednu ložní soupravu, může se rychleji opotřebovat. Proto byste jich měli mít doma více (alespoň dvě), abyste je mohli kdykoliv vyměnit a vyprat.

• Doporučujeme kupovat povlečení z bavlny delux nebo z kvalitní egyptské bavlny, která patří mezi nejkvalitnější bavlnu na světě. Tato povlečení si zachovávají svou kvalitu a zvládnou i častěji praní.

• Některé bakterie dokáží přežít i během praní. Před praním si proto nezapomeňte pozorně přečíst ošetřovací symboly a perte při uvedené teplotě, kterou doporučuje výrobce.

• Před spaním se vždy osprchujte a vyčistěte pleť od dekorativní kosmetiky.

• Vyhýbejte se nanášení olejů, krémů a pleťových vod těsně před spaním.

• Před spaním odstraňte nečistoty z nohou a nechoďte spát v ponožkách.

• Držte své domácích mazlíčky mimo vaši ložnici.

• Nejezte a nepijte v posteli.

Máte i vy nějaká doporučení, jak udržet povlečení dlouhodobě hygienicky čisté? Napište nám o nich.

 



Komentáře

Zanechte svůj komentář