Home

Home

left banner

JAK VYČISTIT MATRACI RYCHLE, JEDNODUŠE A LEVNĚ

Přidal: Kategorie: Matrace Dne: Komentář: 0

Jak vyčistit matraci rychle, jednoduše a levně

Znáte to, když si pořídíte novou matraci a už se nemůžete dočkat chvíle, kdy se na ní poprvé vyspíte? Čas však plyne a dennodenním používáním ztrácí své jakostní vlastnosti a je vystavována různým nečistotám. Základem zdravého spánku je však nejen kvalitní, ale i čistá matrace. Péče o matraci je klíčem ke komfortnímu spánku. Víte však, jak na to? Udržet matraci ve výborné kondici není žádná věda, stačí znát pár účinných triků. V našem článku vám řekneme, jak vyčistit matraci od skvrn a zápachu rychle, jednoduše a levně.
Berte v úvahu, že matrace vám slouží minimálně 7 hodin denně, a to mluvíme pouze o spánku. Během něj se na ni nejvíce lepí prach, částečky odumřelých kožních buněk, pot a jiné. My vám poradíme, jak tyto nečistoty z matrace dostat pryč, aby vaše matrace vypadala jako nová a zejména svěží, a vám tak dopřála kvalitní spánek.

cista_matrace

Vysávejte podle pravidel

U alergiků a lidí trpících na respirační onemocnění se doporučuje vysávat matraci alespoň dvakrát měsíčně, zatímco u zdravých lidí stačí každý třetí měsíc. Čištění matrace je možné i za použití páry, která zároveň zneškodní bakterie žijící uvnitř matrace.

Jak na to?

Svou kvalitní matraci nejdříve vysávejte z jedné strany a neotáčejte ji zhruba po dobu 15-30 minut. Pak můžete matraci otočit a vysávat druhou stranu. Pokud vaši matraci trápí nepříjemný zatuchlý zápach, použijte sodu bikarbonu. Soda bikarbona zároveň pohltí i prach, vlhkost či mastnotu. Posypte s ní matraci a rozetřete kartáčkem. Nechte působit 15 minut, poté matraci vysajte. Opět matraci neotáčejte 15-30 minut. Po této době můžete postup opakovat i na druhé straně matrace.

vysavani_matrace

Se skvrnami pryč!

Se skvrnami je ideální zatočit ihned po jejich vzniku. Pokud se vám to náhodou nepodaří, nemějte strach. I starších skvrn se dá zbavit, ale o něco náročněji. Ideální je volba matrace s odnímatelným povlakem, který se dá prát. Pokud má však matrace povlak, který nelze sundat a prát, tak doporučujeme:
Smíchejte 2 polévkové lžíce sody bikarbony, 1 polévkovou lžíci octa, 1 čajovou lžičku čisticího prostředku, 2 kapky dezinfekčního prostředku a 1 čajovou lžičku čisté vodyVšechny tyto ingredience smíchejte, naneste na hadřík a několikrát potřete skvrnu. Potom setřete zbytky směsi suchým hadříkem. Pokud po vyčištění skvrny zápach přetrvává, posypte sodou bikarbonou, nechte působit 15 minut a vysajte.

cisteni_matrace_jedlou_sodou

Matraci na postel si hýčkejte

Kvalitní péčí o pěnové, pružinové, ortopedické či zónové matrace zvyšujete jejich životnost a celkový stav.
V první řadě, v zájmu vašeho pohodlí a zdraví, je pravidelně otáčejte. Proležené strany vám nebudou deformovat páteř a prodloužíte tak životnost své matrace. Ideální je pravidelné otáčení, a to každé 3 měsíce.
Na jakoukoliv matraci je vhodným řešením dokoupit
chránič matrace, který ochrání nejen před znečištěním, ale zajišťuje zachovalý stav matrace i navzdory používání. Zároveň chrání před mikroorganismy, které jsou nežádoucí.
Každé ráno větrejte! Nejenže budete mít v místnosti stále čerstvý vzduch, ale eliminujete vznik plísní a dosáhnete provětrání vláken.
Péče o postel a matraci se opravdu vyplatí. Nejenže budete spát v čistém a svěžím, ale hlavně si budete vychutnávat zdravější a komfortnější spánek. Tak sladké sny!

pohodlni_spanek



Komentáře

Zanechte svůj komentář