Home

Home

left banner

JAK SPRÁVNĚ PRÁT RUČNÍKY?

Přidal: Dominika Bujnakova Kategorie: Ručníky a osušky Dne: Komentář: 0

Ručníky a osušky jsou našimi věrnými společníky při osobní hygieně a péči o tělo. Jsou součástí osvěžujících sprch, relaxačních koupelí, dovolených u moře, ale také intenzivních tréninků. Pokud chceme, aby nám sloužily co nejdéle, musíme o ně správně pečovat. Některé ručníky vyžadují šetrnější péči, a proto bychom měli nejprve vědět, z jakých jsou materiálů a jakým chybám se vyvarovat. V tomto článku jsme si pro vás připravili všechny důležité informace týkající se péče o ručníky a dozvíte se, jak prodloužit jejich životnost. 

avivaz_a_rucniky

Nejčastější chyby při praní ručníků

Pračka je jedním z nejcennějších pomocníků v domácnosti, zejména pokud jde o udržování hygienicky čistých textilií. Věděli jste, že ručníky poskytují dokonalé prostředí pro šíření bakterií? Mikrobiolog z Univerzity v Arizoně Charles Gerba ve svém výzkumu zjistil, že až 90% ručníků bylo kontaminováno bakteriemi a 14% bakterií E. coli.

Ručníky patří do samostatné kategorie, pokud jde o praní, a i když se může zdát, že tento úkol je jednoduchý, často se dopouštíme mnoha chyb. Podívejme se na ty nejčastější:

1. Přeplněná pračka: Příliš mnoho ručníků v pračce může způsobit, že se nebudou dostatečně oplachovat a zůstanou na nich zbytky prášku nebo aviváže. Ručníky by se měly prát v menších dávkách, aby se dosáhlo lepšího oplachování a zaručila se jejich čistota. 

2. Velké množství pracích prostředků: Při praní ručníků bychom to neměli přehánět ani s pracími prostředky. Jejich nadměrné množství může také způsobit, že zůstanou zbytky chemikálií na ručnících. Doporučujeme dodržovat pokyny na obalu pracích prostředků, protože zbytky aviváže mohou také snížit absorpční vlastnosti ručníků. 

3. Nepereme nové ručníky: Každý výrobce ručníků je doporučuje před prvním použitím vyprat a je potřeba to dodržovat. Nové ručníky nejenže nemusí být úplně čisté, ale také mohou mít slabší absorpční vlastnosti. Praním také zabráníte vypadávání vláken a zanechávání žmolků na pokožce.

4. Nepereme ručníky samostatně: Přestože bychom rádi ušetřili čas, peníze nebo energii, neházíme do pračky ručníky spolu s ostatním oblečením ani kuchyňskými utěrkami. Ručníky bychom také měli před praním barevně oddělit, pokud nechceme, aby se jejich barva po vyprání změnila nebo vybledla.

5. Pozor na vlhké ručníky: Před praním bychom neměli odkládat vlhké ručníky ke špinavému prádlu, do žádných tašek ani uzavíratelných košů. Vlhké ručníky jsou magnetem na bakterie a plísně a mohou i po vyprání velmi nepříjemně zapáchat. Proto je vhodné, pokud ručníky před vypráním necháme proschnout. Po vyprání bychom měli ručníky hned vyjmout z pračky, aby nezatuchly. 

obleceni_a_prani 

Jak prát bavlněné ručníky?

Dříve než začneme prát bavlněné ručníky, měli bychom je rozdělit podle barevnosti. Ručníky bychom měli prát alespoň jednou týdně, ale doporučuje se každé 2 až 3 dny. Při praní ručníků není vhodné používat aviváž, i když je dokáže krásně provonět, usazuje se do vláken a ničí je. Často právě příliš mnoho aviváže způsobuje jejich zatuchlý zápach. Ručníky bychom měli prát při maximální teplotě 40° až 60°.  

rucnik_bily_ates rucnik_lososovy_ates

Jak prát bambusové ručníky?

Bambusové ručníky jsou velmi oblíbené zejména pro jejich vysokou savost. Velkou výhodou je také to, že bambusové ručníky rychle schnou a přirozeně eliminují vznik bakterií a plísní. Bambusová vlákna v ručnících příjemně chladí i během letních měsíců. Vzhledem k jejich specifické vlastnosti vyžadují šetrnější péči, a proto bychom je měli prát při nižší teplotě maximálně 40°. Prát bychom je měli odděleně od ostatních ručníků.  

rucnik_bamboorucnik_bamboo_sedy

Péče o dětské ručníky

Dětský ručník vyžaduje častější praní, protože děti ve školce i ve škole používají ručník téměř neustále. Doporučuje se praní každé 2 až 3 dny, abychom zabránili šíření bakterií. Ručníky pro děti by se měly prát při vyšší teplotě 60°. Před praním je však vhodné zkontrolovat ošetřovací symboly od výrobce, protože u některých výrobců mohou být odlišné. 

faro_dino faro_kun

Tip na dárek

Hledáte krásný a praktický dárek, který potěší? Sada ručníků a osušek může být skvělým dárkem k různým událostem, ať už jsou to kolaudace bytů nebo domů, svatby, křtiny nebo jiné oslavy. Tento dárek bude mít své využití v každé domácnosti a zútulní každou koupelnu. Na našem e-shopu EMI si můžete vybrat z různých barevných provedení. 



Komentáře

Zanechte svůj komentář