Home

Home

left banner

JAK SI VYBRAT PROSTĚRADLO NA POSTEL? KTERÉ PROSTĚRADLO JE TO PRAVÉ?

Přidal: Kategorie: Povlečení Dne: Komentář: 0

Jak si vybrat prostěradlo na postel? Které prostěradlo je to pravé?

Nezbytnou součástí každé pěkně ustlané postele je především prostěradlo. I když je prostěradlo na postel méně viditelnou součástí lůžka, má svůj význam. Kromě toho, že má estetickou funkci a ochrání matraci před znečištěním, chrání i vaše tělo před přímým kontaktem s matrací. Které prostěradlo je však to pravé právě pro vás? Naše babičky to měly jednodušší, protože existoval pouze jeden druh prostěradla, a to většinou lněné pevné prostěradlo. Jak se však zorientovat v dnešní široké nabídce prostěradel? Pokud vám záleží na dobrém výběru vašeho prostěradla, ale nemůžete si vybrat, v následujících řádcích se vás pokusíme nasměrovat tím správným směrem...

prosteradlo na postel

Ověřená klasika nebo její praktická sestra?

Kdo si myslí, že klasickým pevným prostěradlům bez gumičky už dávno odzvonilo, je na omylu. I dnes se pevné prostěradlo bez gumičky těší velké oblibě, hlavně v hotelích, ubytovacích zařízeních, nemocnicích či saunách, a to kvůli jeho vyšší trvanlivosti a pevnosti. Oproti minulosti dnes v nabídce navíc najdete i různá barevná provedení. Co byste řekli na žlutou, oranžovou, zelenou či hnědou? Ano, je to možné! Největší výhodou pevných prostěradel na postel je prodyšný a trvanlivý materiál bez umělých přísad. Jsou ideální volbou na léto, kdy je dokonce můžete použít během horkých nocí i jako přikrývku. V současnosti se prostěradla bez gumičky vyrábějí nejen z klasicky zpracované bavlny. I v naší nabídce najdete damaškové, lněné či flanelové pevné prostěradlo.

pevné prostěradlo na postel

Setkali jste se již s tímto pojmem, ale stále nevíte, co vlastně to jersey je? Jersey, nebo úplet, je látka utkaná do malých zrnitých oček, což ve výsledku způsobí, že je na dotek hebké, jemné a má větší elasticitu. Prostěradla na postel z tohoto materiálu jsou tedy hebká, prodyšná, stálobarevná, mají vynikající savost a ve srovnání s klasicky tkanou bavlnou se mnohem méně krčí. Jersey prostěradla jsou navíc po obvodu obšitá gumičkou. To může být velká výhoda hlavně pro ty, kteří jsou během noci "akčnější". Jersey prostěradlo se může tkát buď z čisté 100% bavlny, nebo s příměsí polyesteru. Pokud jste však nakloněni kvalitě, doporučujeme vyhledat prostěradlo, které má ve složení značku 100% bavlna.

jersey prostěradlo

Froté je materiál používaný hlavně na výrobu ručníků a osušek, ale využití našel i při výrobě prostěradel. Tento trojrozměrný materiál tkaný formou tzv. smyček se vyznačuje hlavně měkkostí a vysokou savostí. Jejich využití je nenahraditelné hlavně v zimě, protože díky vyššímu úpletu lépe zahřejí.

froté prostěradlo

Prostěradla vyrobená z tohoto super materiálu se vyznačují zvýšenou elasticitou a pružností. Je to způsobeno podílem elastických vláken a speciální technikou výroby. Superstretch prostěradla jsou výbornou volbou pro všechny, kteří neradi tráví čas se žehličkou v ruce, protože jsou nekrčivá. Mezi jejich další přednosti patří vysoká pevnost, odolnost při praní, stálobarevnost, vyšší gramáž, velká pružnost, díky čemuž dokonale obepnou matraci. Rovněž i superstretch prostěradla jsou dobrou volbou pro lidi s citlivou pokožkou.

superstretch prosteradla

Nepromokavá prostěradla by neměla chybět v žádné domácnosti, kde jsou malé děti či imobilní pacienti. Ale mýlíte se, pokud si myslíte, že pro všechny ostatní je tabu. Naopak. Nepromokavá prostěradla či nepromokavý chránič jsou tím pravým ořechovým i pro všechny milovníky čistoty. Toto prostěradlo je zhotoveno tak, aby nepropouštělo tekutiny směrem dolů, ale aby byla zároveň zachována prodyšnost. Chrání tak vaši matraci před nechtěným zašpiněním či politím tekutinou, ale je šetrné i k vaší pokožce. Vrchní vrstvu prostěradla tvoří 80% bavlna a 20% polyester, spodní nepromokavou vrstvu 100% polyester. V naší nabídce najdete několik druhů nepromokavého prostěradla, takže si můžete vybrat nepromokavé prostěradlo s gumičkou v rozíchnepromokavé prostěradlo s gumičkou po obvodu nebo nepromokavý chránič, který ochrání celou vaši matraci.

nepromokavé prostěradlo

Co platí pro všechna prostěradla?

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv prostěradlo, platí zde obecné pravidlo - čím vyšší gramáž (g/m²), tím je prostěradlo silnější a samozřejmě i pevnější. Gramáž prostěradla je ve většině případů uvedena na obalu výrobku, takže si ji můžete pohodlně ověřit. Kvalitní prostěradla se vyznačují gramáží okolo 140 g/m².

Pozornost při výběru prostěradel je potřeba věnovat i pracím symbolům. Jejich nedodržování může mít za následek, že si prostěradlo zničíte či zkrátíte jeho životnost.

Pro dosažení co největší spokojenosti a komfortu se vyhýbejte neověřeným prodejcům a nápadně levným prostěradlům. Ty vás totiž mohou zradit svou takzvanou "kvalitou". I ověřený výrobce kvalitních prostěradel vám poskytne skvělé akční nabídky, aby udělal radost svým zákazníkům.

Pozor si dávejte i na žmolky, trhání či pouštění barvy. Toto jsou průvodní znaky laciného a nekvalitního prostěradla, které má kratší životnost a v konečném důsledku tak proděláte. Proto zainvestujte do kvality, která vydrží roky - jde přece o vaše zdraví a finance.    

Co se týče rozměrů prostěradla, na trhu jsou již různé varianty. Ať už hledáte prostěradlo na jednolůžko, manželskou postel či do postýlky, určitě si podle rozměru postele najdete to správné. Velikost prostěradla si vybírejte podle délky a šířky vaší matrace. Pokud máte matraci silnější než 20 cm, tehdy je dobré dát si prostěradlo vyrobit na míru. I možnost výroby prostěradla na míru pro nás nepředstavuje žádný problém.

Rovněž nejste nijak omezeni při výběru barvy. Každý druh prostěradla již v dnešní době můžete barevně přizpůsobit své ložnici a svému stylu. Nejnovější novinkou jsou dokonce prostěradla pro děti s potiskem dětských motivů či oblíbených pohádkových postaviček.

prosteradlo

Nejdůležitější je váš dobrý pocit

I když si to možná neuvědomujeme, ložnice je místem, kde by se mělo naše tělo i duše zregenerovat, uvolnit a kde bychom měli načerpat novou energii. Mělo by to být místo, na které se po těžkém dni budeme těšit a dokonale si tam odpočineme. Právě proto je tak důležité sladění všech detailů ložnice, jakým správné prostěradlo nepochybně je. Proto jsme vám odhalili všechny přednosti jednotlivých druhů prostěradel, avšak konečný výběr je už pouze na vás.



Komentáře

Zanechte svůj komentář