Home

Home

left banner

JAK PEČOVAT O PROSTĚRADLA, ABYCHOM PRODLOUŽILI JEJICH ŽIVOTNOST?

Přidal: Kategorie: Tipy a triky Dne: Komentář: 0

Jak pečovat o prostěradla, abychom prodloužili jejich životnost?

Koupě kvalitní ložního prádla není vždy tou nejlevnější záležitostí, ale vyplatí se do ní investovat. Vaše pokožka bude dýchat pouze pod kvalitními materiály a vyhnete se také alergickým reakcím. Aby nám prostěradla vydržela co nejdéle, je důležitá péče. Víte, jak správně prát, žehlit či ukládat prostěradla? Pokud ne, v dnešním článku si řekneme, jaké zásady byste měli dodržovat.

jak pečovat o prostěradla, abychom prodloužili jejich životnost a zůstala jako nové

Praní

Naučte se používat méně pracího prostředku. Prášek je přece jen chemie, a ta neprospívá nikomu. Ani prostěradlům, ani pračce, a ani vaší pokožce, která může reagovat podrážděně. Při praní stačí opravdu malé množství, které se napění a splní svou funkci. Na barevná prostěradla používejte tekuté prací prostředky - prostěradla zůstanou jemnější a také barevnější. Tyto prostředky jsou ohleduplnější než prášky, které obsahují fosfáty. Perte na teplotě minimálně 60°C, bílá prostěradla i na 90°C. Při těchto teplotách zničíte všechny roztoče a bakterie, které může znečištěné prádlo obsahovat. Pokud máte prostěradla příliš znečištěná, zkuste je na noc namočit do teplé vody, uvidíte, že špína a znečištění zmizí mnohem snadněji, než když je budete prát. A navíc, je to i šetrnější způsob než vícenásobné přepírání v pračce, kdy prostěradla mohou ztratit na odolnosti a barevnosti.

prostěradla jak prát

Sušení

Nejideálnější způsob sušení je na slunci, na čerstvém vzduchu. Nejenže to je nejrychlejší, ale sluníčko vám pomůže bílé ložní prádlo ještě více vybělit. Před pověšením prostěradla pořádně vytřeste, aby se co nejvíce narovnala. Pozor na vlhké prádlo! Na nedokonale vysušených prostěradlech, která uložíte do skříně, se může vytvořit plíseň a zatuchnou.

prostěradla jako sušit

Žehlení

Někteří z vás určitě prostěradla nežehlí a po osušení je pouze uloží do skříně. Nevynechávejte žehlení! Teplo žehličky se postará o narovnání prádla a zničí poslední predátory, kteří by se tam po vyprání mohli nacházet. Navíc podpoříte jemnost a hladkost prostěradel a budou na dotek příjemnější i při spaní. A nezapomínejte, že žehlením zmenšujete objem prostěradel, která jsou pak skladnější.

prostěradla jako žehlit

Uskladnění

Prostěradla byste měli uchovávat na tmavém místě, které jim poskytne ochranu před světlem. Ve světlých prostorech mohou prostěradla rychleji vyblednout a oslabuje se i tkáň látky. Nejideálnější jsou zásuvky či velké uzavřené nádoby, které jsou vyhrazeny pouze na ložní prádlo. Vyžehlená prostěradla ukládejte na spodek kopy, abyste všechna využívali rovnoměrně, a předešli tak používání stále stejných prostěradel.

prostěradla kam odkládat

Pokud si vytvoříte určitý režim, dodržováním těchto zásad zůstanou prostěradla dlouho zářivá a pevná. Ale ani prostěradla nejsou nezničitelná, a proto jednou za čas, když se vám už zdá, že by je bylo potřeba vyměnit a koupit nová, udělejte to. Prohlédněte si nabídku našich prostěradel na postel.



Komentáře

Zanechte svůj komentář