Home

Home

left banner

CO STÁLO ZA VZNIKEM LOŽNÍHO POVLEČENÍ?

Přidal: Kategorie: Povlečení Dne: Komentář: 0

Co stálo za vznikem ložního povlečení?

Abychom si mohli vychutnávat vynikající vlastnosti povlečení v dnešní podobě, muselo projít vývojem. Rozhodli jsme se proto nejen milovníkům historie, ale i běžným spotřebitelům přiblížit příběh, který stál za zrodem povlečení v dnešní podobě.

Ze země do postele

Stejně jako lidská obydlí, průmysl a technika procházely dlouhým vývojem a neustále se zlepšovaly, i ložní povlečení se postupem času zdokonalovalo. V počátcích lidé o povlečení ani nesnili a spávali na tvrdé zemi. Jako přikrývka jim sloužilo listí či větvičky stromů. Později si osvojili používání kůže ulovených zvířat a používali ji jak na podestýlku, tak i přikrývání. Po stěhování z jeskyní do prvních provizorních obydlí přišli s výrobou postelí, které tvořily rákosová lůžka překrytá kožešinou. Zde postupně přicházeli na to, že výškou lůžka se eliminuje chlad z podlahy, proto v mnoha zemích využívali zejména visící sítě. V období starověkého Řecka vyměnili kamenné postele za dřevěná lůžka potažená kožešinou zvířat, později bavlnou a lněnými přikrývkami.

egyptská postel

Začíná se něco rýsovat

První bavlněné povlečení objevili starověcí Řekové, kteří již zpracovávali bavlnu na oděvy či lodní plachty. Objev bavlny a zpracování kůže bylo pro bytový textil klíčové, a rozšířil se sortiment, kterým si naši předkové dokázali své bydlení zútulnit. Dokonce v tomto období z důvodu útulnosti vznikla i první matrace. Šlo o vyložení postele slámou nebo listím.

Rozdílné postavení ovlivnilo i ložnice

Rozdíl ve společenském postavení obyvatel se odrazil i v ložnici. Šlechta si sháněla luxusní povlečení z celého světa v podobě saténu nebo hedvábí. Hedvábně jemná látka, dokonalé zpracování a bohaté zdobení byly neodmyslitelnou součástí šlechtických lůžkovin. Ložnice šlechticů vzkvétaly luxusními textiliemi. Oproti tomu poddaní měli pouze povlečení z bavlny nebo lnu, plněné peřím.

luxus šlechty postele poddaných

Kdy nastala změna

Na počátku 19. století s příchodem průmyslové revoluce vznikaly první stroje, které výrobu textilií jednoznačně usnadnily. Tato skutečnost způsobila, že povlečení se stávalo zbožím dostupným pro každého. Zdokonalování výrobních procesů mělo vliv i na vznik složitějších materiálů jako flanel či krep. Standardem bylo postupně vlastnit v jedné domácnosti několik ložních setů. Povlečení se začalo chápat jako povinná výbava domácnosti, a proto bylo také neodmyslitelnou součástí výbavy nevěsty a svatebních darůPřehozy sloužily tak jako dnes nejen k dekoraci, ale zejména k ochraně povlečení před poškozením, zašpiněním či prachem. Šily se ručně dlouhé hodiny s použitím různých materiálů. Rozvoj a moderní doba značně ovlivnily i ostatní lůžkoviny jako polštáře a deky. Z postelí směřovaly na sedačky, do zahrad, dětských pokojů a dnes je s oblibou využíváme v téměř každé místnosti našeho domova. Umíte si například představit sychravý večer u televize bez teplé a hebké deky? Dekorativní polštáře jsou rovněž neodmyslitelnou součástí našich domovů, a kromě dekorace poslouží i na spaní.

průmyslová revoluce

povinná výbava domácnosti

šití povlečení

Současné trendy nezaostávají

Dnešní současná doba už význam a hlavní funkci povlečení nijak výrazně nezměnila, přesto i bytový textil podléhá trendům. Moderní doba s sebou přinesla mnoho nových technologií a s tím spojený vývoj pokročilých a kvalitnějších materiálů jako například povlečení obsahující různé výtažky rostlin nebo stříbra. Trh nabízí i širokou škálu rozměrů a neomezené možnosti krásných vzorů, mezi kterými kraluje například povlečení s trojrozměrným obrazem nazývané také 3D povlečení. Vzniká spojením kvalitní bavlny a reaktivního potisku, který je zdraví neškodný, a to z důvodu ideální přilnavosti barvy, čímž se jeho sytost nemění ani na úkor častého praní.

Navzdory posunu doby 100% bavlna díky svým jedinečným vlastnostem zastává přední místo při výrobě povlečení na postel. S její speciální úpravou se setkáváme při damaškovém, krepovém či saténovém povlečení na postel. Velmi oblíbenou a vysoce kvalitní variantou bavlny je bavlna delux a egyptská bavlna, které díky své specifické výrobě disponují ještě lepšími vlastnostmi než klasická bavlna. Možností je mnoho, výběr je už pouze na vás. Nezapomínejte však, že při výběru správného ložního prádla je vždy potřeba dbát na kvalitu materiálu. Prodyšná, jemná, stálobarevná a trvanlivá bavlna vám zajistí komfortní spánek jako na obláčku.

bavlněné povlečení



Komentáře

Zanechte svůj komentář