Home

Home

left banner

BOLESTI KRČNÍ PÁTEŘE - JAK JIM PŘEDCHÁZET?

Přidal: Dominika Bujnakova Kategorie: Polštáře Dne: Komentář: 0

Rozhovor s odborníkem v oblasti ortopedie

V současnosti se stále častěji setkáváme s tím, že si lidé stěžují na bolesti krční páteře, hlavy nebo zad. Co těmto problémům předchází? Má přímý vliv na bolest krční páteře sedavý způsob života, nekvalitní spánek, ba dokonce stres? Snižuje se věková hranice a přibývá více pacientů v nižším věku? Na tyto a další otázky nám odpoví odborník v oblasti ortopedie MUDr. Peter Klein, MBA, který působí již více než 21 let v ortopedické ambulanci v Prešově na Slovensku. Ambulance se zabývá prevencí, diagnostikou, léčbou, posuzováním a výzkumem onemocnění a úrazů pohybového ústrojí. 

mudr_ortoped 

Co je krční páteř a jaký je její hlavní úkol?

Krční páteř je spojka. Spojuje naše řízení, to znamená mozek s ostatní částí těla. Je velmi důležitá. Udržuje všechna vedení, která potřebujeme od mozku směrem dolů. A také splňuje kritéria, která potřebujeme k tomu, abychom měli dostatečný pohyb. Je tedy z jedné strany ochranou, to znamená, že je pevnou částí, ale je zároveň i elastická, čili zajišťuje pohyb do všech stran.

Co způsobuje bolest krční páteře a jaké jsou rizikové faktory?

Při bolestech krku se nejčastěji setkáváme s funkční poruchou. Často je to koukání jedním směrem, špatně prováděné činnosti nebo nadměrná zátěž. To vše vede k tomu, že pohyblivost krční páteře se omezí a vznikají bolestivé stavy. 

bolest_krcni_patere 

Kterou věkovou kategorii nejčastěji postihuje bolest krční páteře? Snižuje se věková hranice a přibývá stále více mladých pacientů?

Kdysi jsme byli v naší ambulanci zvyklí, že pacienti přicházející s bolestmi krku, byli lidé po 50. roku. Dnes, v době televizních obrazovek, počítačů a mobilů, se ten věk snižuje. Máme dokonce pacienty, kteří k nám přicházejí s takovými bolestmi již ve školním věku.

Jak se bolest krční páteře projevuje?

V první řadě je to bolest horní části krku, kde se bolest spojuje s bolestmi v záhlaví nebo také s projevy, jako jsou závratě, pocit na zvracení nebo dokonce zvracení, popřípadě výrazné bolesti hlavy. V druhé řadě je to bolest v dolní části krku, která častěji přináší pocit ztuhlosti, bolesti, tlaku v šíji nebo vyzařování směrem do rukou. Někteří pacienti se dokonce v noci budí kvůli mravenčení nebo trnutí prstů.

Má přímou souvislost životní styl, kvalita spánku a stres na bolest zad, krční páteře a hlavy?

V poslední době si stále častěji všímáme, že tyto faktory ovlivňují funkci a pohodu krční páteře. Mnozí pacienti většinu dne prosedí, prostojí nebo koukají jedním směrem, a tak zjistíme, že je na krční páteř vyvíjená enormní zátěž. V době, kdy máme odpočívat, kdy má naše tělo regenerovat, tak spíme, ale nevíme, na čem. Proto je důležité, abychom si uměli správně vybrat, na co si každý večer leháme.

Jaká je prevence?

Prevence je velmi důležitá. Můžeme se vyhnout tomu, aby bolest vznikla. To znamená, že přes den používáme správné sezení, správný ergonomický prostor a umíme správně provádět činnosti. Na noc doporučuji najít si správný polštář. Jedním z takových polštářů je i Elastomer, který je poslední novinkou v rámci kvality spánku a předcházení bolestem krku.

Máte pro naše čtenáře nějaké doporučení, resp. radu na závěr?

Rád bych dal dvě rady. Když jsme zdraví, nezapomeňme na to, že i náš organismus má někdy výpadky. A druhá rada, když si na to vzpomeneme, tak děláme prevenci. Prevence je velmi jednoduchá a snadná - sportovat, chodit na vzduch, procházet se a dopřát si kvalitní spánek, díky správnému polštáři.

Věříme, že jsme alespoň z části pomohli zodpovědět vaše dotazy týkající se bolestí krční páteře. Celý rozhovor s panem doktorem si můžete prohlédnout na našem youtube kanálu: https://youtu.be/4jvjKGcrxb0 



Komentáře

Zanechte svůj komentář