Home

Home

left banner

6 RAD, JAK ROZEZNAT KVALITNÍ LOŽNÍ POVLEČENÍ OD NEKVALITNÍHO

Přidal: Kategorie: Povlečení Dne: Komentář: 0

6 rad, jak rozeznat kvalitní ložní povlečení od nekvalitního

Trh s ložním prádlem kromě širokého výběru materiálů, pestré nabídky vzorů, barev a různých zpracování přináší velké množství nekvalitního povlečení a levných napodobenin. V takovém případě je narazit na skutečně kvalitní povlečení opravdu uměním. Přečtěte si výběr našich rad, jak si bez zklamání a zbytečných finančních investic vybrat povlečení na postel přesně podle svých představ.

1. Nejdůležitější je materiál

Kvalita materiálu může být kamenem úrazu i pro zdánlivě výborný produkt. Pokud očekáváte skutečnou kvalitu, zvýšené investice se ani v případě povlečení nevyhnete. Postel je místo, kde člověk stráví v průměru až 1/3 svého života, takže šetřit na ložním prádle se opravdu nevyplatí. Kvalitní povlečení je vyráběno z trvalých a přírodních materiálů jako je bavlna či bavlněný satén. Ty jsou svými vlastnostmi hedvábně příjemné na dotek a šetrné k vašemu zdraví a pokožce. Obrovský výběr vzorů, barev, rozměrů, ale také měkkost a hřejivost jsou vlastnosti, díky kterým bavlněné povlečení nikdy nezklame.

Saténové povlečení vyráběné z česané příze dodá svou lesklostí a jemností luxus i té nejvšednější ložnici. U povlečení z bavlněného saténu si pořádně zkontrolujte složení. Někteří výrobci sice uvádějí, že jde o satén, avšak v mnoha případech smíchaný s polyesterovými vlákny. V takové situaci ruce pryč!

saténové povlečení

Dalšími alternativami jsou flaneldamašek krep. Hustě tkané flanelové povlečení vyráběné ze 100% bavlny kopíruje kromě materiálu i všechny jeho výborné vlastnosti. Liší se pouze počesáním bavlny, která má za následek "chlupaté" provedení této látky. Právě kvůli tomu je flanelové povlečení velmi hřejivé ideální volbou na dlouhé zimní noci, pro věčně zmrzlé jedince nebo do ložnice severských zemí.

Damaškové povlečení je díky vysoké hustotě a dlouhé životnosti dokonalou konkurencí saténu. Svým hedvábným leskem promění každou obyčejnou ložnici na luxusní místo pro váš odpočinek. I když je krepové povlečení vyráběno ze 100% bavlny, díky pokrčeně působící krepové úpravě ho není potřeba vůbec žehlit. Na druhou stranu, právě tato úprava činí z krepového povlečení o něco tvrdší materiál, což pro někoho může působit nepříjemně.

2. Rozhoduje i hustota příze

Kvalitní bavlněné povlečení od toho nespolehlivého rozlišíte opravdu jednoduše. Klíčem k rozeznání kvality je hustota příze, jejíž ideální hodnoty se pohybují v rozmezí od 200 do 300 nití na jeden palec čtvereční. Povlečení s hodnotou pod 200 se obloukem vyhněte, protože jeho kvalita je stejně nízká jako jeho životnost. Stejně zbytečná je investice do povlečení s astronomickými hodnotami hustoty příze. Rozdíl v materiálu nepocítíte vy, ale vaše peněženka.

bavlněné povlečení

Dobré povlečení poznáte i pouhým okem. Stačí, když se přes něj podíváte proti slunci. Pokud vidíte světlo, povlak je řídký rychle se zničí. Hustotu příze zjistíte i hmatem, a to tak, že nekvalitní povlečení má mezi nitěmi velké mezery. Někteří výrobci uvádějí hustotu tkaniny i v gramech na jeden metr čtvereční. V takovém případě je optimální hodnota hustoty od 120 do 140 g/m2.

3. Vybírat podle země původu nebo výrobce?

Největšími výrobci bavlny jsou země s teplým podnebím. Patří sem Indie, Čína, USA nebo Pákistán. Původ bavlny je ale mnohem důležitější než samotný výrobce povlečení. Zárukou kvality je bavlněné povlečení vyrobené v evropských státech, jako Francie, Německo, Itálie či Česká republika. Naše firma EMI vyrábí bavlněné povlečení z české bavlny.

4. Na rozměrech záleží

Před nákupem nového nemusíte své původní povlečení na postel měřit. V našich končinách platí nejrozšířenější formát povlečení s velikostí polštáře 70x90 cm s velikostí přikrývky 140x200 cm. Kromě těchto rozměrů se můžete setkat i s francouzskou přikrývkou, jejíž rozměry jsou 200x220 cm, nebo s tzv. prodlouženou přikrývkou s velikostí 140x220 cm. Pokud vlastníte přikrývku či polštář neobvyklých rozměrů a správné povlečení se vám v naší nabídce nepodařilo najít, nezoufejte. Napište nám a vyrobíme unikátní povlečení na míru přesně podle vašich přání.

damaškové povlečení

5. Výběr barev a vzorů je subjektivní

Co se barev a vzorů týče, jejich výběr záleží na vás a vašich preferencích. Zatímco někdo sáhne po oblíbené barvě, jiní si mohou zvolit povlečení v barvách interiéru své ložnice. Jejich výběr byste ale neměli vůbec zanedbávat. Je vědecky potvrzeno, že barvy působí na náladu člověka a vytvářejí soulad mezi vnějším prostředím a jeho psychikou. Možná váš výběr barev ovlivní i skutečnost, že teplé barevné odstíny (červená, hnědá a žlutá) ovlivňují člověka povzbudivě v zimě zahřejí. Studené (modrá a fialová) uklidňují v létě chladí. Zajímavou alternativou je 3D povlečení, které se v současnosti těší své obrovské popularitě díky neobvyklému prostorovému 3D efektu.

Pokud vybíráte dětské povlečení, tmavé odstíny rovnou zavrhněte. Na psychiku dítěte nepůsobí vůbec příznivě. Zvolte spíše typické dětské motivy pohádkových hrdinů. Sice svůj význam v pokročilém věku dítěte ztratí, ale přiznejme si: kdo zažil dětství bez ložního prádla se vzorem oblíbeného zvířátka nebo pohádkové postavičky?

dětské povlečení

6. Knoflíky nebo zip?

I v tomto případě je výběr subjektivní a záleží na vašich preferencích. Skutečností však je, že uzavírání na zip je aktuálně populárnější než knoflíky. Pokud vás omrzelo neustálé přišívání odpadlých knoflíků, zvolte variantu uzavírání na zip. V případě, že jste nostalgický typ a povlečení na postel s knoflíky je pro vás i jakousi vzpomínkou na dětství, zvolte je. Výhodou zipu je rychlost a jednoduchost převlékání povlečení při praní. Výběr zcela jistě ovlivní i celkové zařízení vaší ložnice. Pokud ji máte laděnou moderním stylem, trčení přikrývky zpod povlečení působí nevkusně. Naopak dřevěná ložnice klasického stylu si tento efekt, kterého zipem nedocílíte, přímo žádá.

3D povlečení

Jak vidíte, faktorů ovlivňujících nákup povlečení je opravdu mnoho. Některé zasahují do výběru méně, u jiných byste měli zpozornět. Nejdůležitější vlastností, díky které odlišíte kvalitní povlečení od špatného, je materiál hustota příze. Zohledněte své požadavky a ještě před koupí povlečení si vytvořte obraz o tom, co skutečně chcete. Výsledek svých představ najdete možná i v naší nabídce povlečení.



Komentáře

Zanechte svůj komentář