Home

Home

left banner

6 NEJČASTĚJŠÍCH CHYB PŘI PRANÍ A 1 TAJNÝ TRIK NA AVIVÁŽ

Přidal: Kategorie: Tipy a triky Dne: Komentář: 0

6 nejčastějších chyb při praní a 1 tajný trik na aviváž

Pokud se vám při posledním praní udělala na oblečení či prostěradle díra, nebo vám záhadně v pračce mizí věci, měli byste zpozornět. Pračka není černá díra a nejste ve své koupelně či prádelně postavou z Akta X. Prostě jste při praní udělali jednu z některých chyb, ale na vše existuje řešení. Nemějte obavy, poradíme vám, jak prát a jak se vyhnete těmto chybám. Navíc jsme pro vás připravili jeden tajný trik na aviváž.

1. Kolik naše pračka snese?

Dnešní pračky jsou větší než kdysi, a proto je často přímo lákavé přidat "ještě cosi navíc", aby se v koupelně nehromadilo mnoho prádla. Avšak i velkokapacitní pračky mají své limity, a když je pračka příliš plná, její stav vody je mnohem nižší, a tak se nedostane všechen prací prostředek ani voda všude tam, kam by měla. A tak místo vyprané haldy prádla dosáhnete pravého opaku a nic nebude dostatečně čisté. Navíc přetížení způsobuje opotřebení pračky a pokrčené oblečení.

přeplněná pračka limit

TIP: Optimální naplnění pračky je využít 3/4 z jejího maxima. Brzy tak zjistíte, že skutečně stojí za to věnovat čas vícenásobnému puštění pračky a navíc vaše pračka bude méně náchylná k častým opravám.

2. Teplotu nastavujeme od oka

Zatímco se většina běžných materiálů může prát ve studené vodě, bílé prádlo, ložní prádlo a silně znečištěné textilie je lepší prát v teplejší vodě. Zpravidla stačí prát při teplotě do 60°C a už při této teplotě jsou bakterie zničeny, ale pokud si chcete být jistější, použijte speciální prací prostředek s hygienickým efektem.

pračka nastavení teploty

TIP: Nezapomeňte, že praní určitých materiálů při nesprávně nastavené teplotě může způsobit zničení vláken, a proto si před praním raději přečtěte informace o údržbě na štítku produktu.

3. Pračka se při praní přece vyčistí nebo ne?

Jen proto, že pračkou projde mnoho vody několikrát týdně nebo několikrát denně, neznamená to, že je automaticky samočisticí. Pračky jsou náchylné na pachy a vůně z toho důvodu, že nečistoty, ale ani čisticí prostředky se během praní nevymyjí dostatečně.

TIP: Jednou za měsíc pusťte prázdnou pračku pouze s vodou a šálkem octa, a následně nechte její dvířka chvíli otevřená, aby se provětrala a zevnitř vyschla. Její čistotou a leskem budete mile překvapeni.

4. Zářivějších a jasnějších barev nemůžeme dosáhnout bez speciálních pracích prostředků

Pravděpodobně pro vás nebude nic nového, pokud vám řekneme, že je potřeba oddělovat tmavé látky od světlých. V zájmu zachování jasných barev však perte pro jistotu všechno naruby a hlavně drahé džíny. Navíc, ať nastavíte jakýkoliv cyklus praní, pračka pere a ždímá prádlo tak, že ho o sebe tře, což zase znamená zatížení materiálu.

zářivé barvy při praní

TIP: Pro minimalizaci blednutí a ztráty barev otočte všechno naruby a nezapomeňte přitom ani na zapnutí všech knoflíků a zipů.

5. Zipy mohou zůstat otevřené

U zipů ještě chvilku zůstaneme. Otevřený zip nezpůsobí pouze vyblednutí vaší bundy, ale může také způsobit škody na bubnupoškození gumového okraje dveří pračky, nebo může dokonce proděravět zbylé oblečení, které se v pračce pere.

6. Vše pereme stejnými pracími prostředky

Oblečení a ložní prádlo těch nejmenších si jednoznačně zaslouží zvláštní pozornost. Klasické prací prostředky mohou být agresivní pro citlivou pokožku batolat a kojenců, proto raději vyhledejte prací prostředky vyvinuté speciálně pro dětskou pokožku. I v případě, že se vám skvrny nepodaří vyčistit stejně dobře jako u klasických prostředků, stojí to zato a drahocenná pokožka vašeho děťátka zůstane chráněná.

praní dětského oblečení

Bonus: Tajný tip na aviváž

Pokud rádi zkoušíte něco nového, místo aviváže koupené v obchodě a obsahující silné přísady a vonné látky, které mohou dráždit citlivou pokožku a způsobovat alergie, vyzkoušejte změkčovadlo vyrobit doma. Kromě toho, že je jeho výroba jednodušší než cokoliv jiného, pravděpodobně máte všechny potřebné ingredience doma!

bonus trik na homemade aviváž

Na domácí aviváž potřebujete:

  • 6 šálků vody
  • 3 šálky octa
  • 2 šálky kondicionéru na vlasy

Jak na to? 

  1. Ve velké nádobě přidejte do vody ocet a kondicionér, avšak nemíchejte, protože tím způsobíte napěnění naší směsi.
  2. Následně můžete tuto směs rovnou používat, a to tak, že do praní přidáte stejné množství, jako používáte u koupené aviváže, případně nastříkejte na oblečení. Hurá! Jednoduché, že?

 domácku vyrobená aviváž

Doufáme, že vám tyto naše tipy pomohou vyhnout se nejčastějším chybám při praní a vy si budete už pouze užívat voňavé prádlo. Pokud chcete začít znovu s nepotrhanými prostěradly nebo novým povlečením, prohlédněte si naši nabídku prostěradel různých typů, velikostí a materiálů.



Komentáře

Zanechte svůj komentář