Home

Home

left banner

10 TRIKŮ PRO ÚKLID, KTERÉ MUSÍTE ZNÁT A BONUS NAVÍC

Přidal: Dominika Bujnakova Kategorie: Tipy a triky Dne: Komentář: 0

I vy milujete moment, kdy si po celodenním úklidu vychutnáváte šálek čaje v čistém a voňavém pokoji se zvednutýma nohama na křesle? Přirozeně, každý z nás se přece cítí příjemněji v uklizeném prostředí, a to ať už doma, v práci, restauraci, obchodě… Běžné vysávání a utírání prachu je rutina, kterou doma nevynecháváme ani během týdne, nejen v „pracovní sobotu“. Ale jsou zde nečistoty, se kterými se moříme někdy i měsíce a zkoušíme všechny možné – nemožné přípravky z drogerie a babiččiny recepty. Kdo by nechtěl doma krásně lesklé koupelnové baterie bez náznaku vodovodního kamene, vanu jako z pětihvězdičkového hotelu a zrcadla bez jediné šmouhy? Představa je to krásná, přímo nádherná, ale realita? Ta špína je silnější než my, a zkouší naši trpělivost. Nebo ne? Máme dobrou zprávu! Existuje pár triků, které pokud vyzkoušíte, budete výsledkem mile zaskočeni.

1. Vodovodní baterie

Vejdete do koupelny a je to tady! Hned z vodovodní baterie umyvadla a vany na vás mrká tisíce drobných teček a nános vodního kamene. Hlavně pokud máte to „štěstí“, a vaše voda snad už tvrdší být nemůže. V tomto momentě se představa dokonale uklizené koupelny rozplývá jako ranní mlha. Kdo by však řekl, že k oslnivému lesku vodovodních baterií stačí mokrý hygienický kapesník? Nevěříte? Tak vyzkoušejte! Namočte kapesník do octa, a obalte jím vodovodní baterii. Nechte působit 30 minut. A hurá!

2. Vana

Na vanu jako z pětihvězdičkového hotelu rovněž existuje chytrý trik. Pokud máte po ruce starý ručník, který nepoužíváte, budete ho potřebovat. Namočte ho do bělidla, položte na dno vany a nechte působit během noci. Ráno vanu pouze osprchujte. Pozor! Větrání je velmi důležité.

3. Zrcadlo

Tady bude hrát hlavní roli ocet. Způsobů, jak využít ocet v domácnosti, je mnoho. Pro zrcadla beze šmouh však v poměru 1:1 vytvořte v nádobě s rozprašovačem směs octa a vody. Protřepejte a můžete začít. Ocet povrchy dezinfikuje, zrcadla zbaví šmouh a dodá jim lesk. Je pravda, že vůně octa není ta, která by se měla šířit vaší domácností, proto přidejte do roztoku pár kapek oblíbeného esenciálního oleje. 

cisteni_zrcadla 

4. Rez a skvrny

K tomuto jednoduchému triku budete potřebovat pouze polovinu citrónu a sůl. Citrón namočte rozříznutou stranou do soli a potírejte jím všechny rezavé a skvrnité povrchy. Potom přetřete hadrem.

5. Zápach při vysávání

Všelék na nečistoty v domácnosti je soda bikarbona. V tomto typu s ní rozhodně nešetřete. Pro odstranění zápachu při vysávání ji nasypte do sáčku vysavače a přidejte 5 kapek oblíbeného esenciálního oleje. Stejně tak se sodu bikarbonou zbavíte i nepříjemného zápachu z koberců. Před každým vysáváním posypte koberce sodou. 

bezzapachove_vysavani 

6. Sprchový kout

Na sprchové kouty použijte tvrdší štětec, přípravek na okna a v případě vodního kamene i ocet. Povrchy postříkejte, nechte působit pár minut a na závěr vydrhněte štětcem.

7. Dlaždice

A opět všemohoucí soda bikarbona. Vytvořte z ní pastovou směs smícháním se zubní pastou a jemným kartáčkem vyčistěte dlaždičky a spáry. Použitím tohoto triku zabráníte i tvorbě plísní.

8. Mikrovlnná trouba

Pokud jste slyšeli o triku se sklenicí vody, co nejdříve na to zapomeňte! Hrozí poškození mikrovlnné trouby a následná exploze vroucí vody. My máme něco účinného a bezpečného. Použijte misku s vodou a šťávou z 1 celého citrónu. Zapněte a nechte chvíli působit, než se odpaří citrónová voda po stěnách trouby. Následně suchým hadříkem jednoduše setřete. 

9. Plynový sporák

V okolí hořáků se usazuje mastnota a připáleniny. S námi vás tento problém už nebude trápit! Připravte si směs sody bikarbony, peroxidu vodíku a prášku na pečení. Směs pomocí hadru naneste na znečištěná místa a nechte působit 10 minut. Následně setřete suchou houbičkou na nádobí.

10. Dřevěná prkénka na krájení

Opět použijte citrón se solí. Třením po desce ji nejen vyčistíte, ale zároveň i vydezinfikujete. Takto ošetřenou desku propláchněte čistou vodou, čímž ji připravíte k dalšímu použití.

Bonus: Tip na domácí čistič šmouh a zaschlých skvrn

Budete potřebovat:

  • 2PL prášku na praní
  • 1PL alkoholu
  • šálek octa
  • šálek teplé vody

Postup:

  • Vše spolu, a to v takovém pořadí, v jakém jsou uvedeny ingredience, smíchejte.
  • Směs naneste jemnou houbou na libovolný povrch.
  • Opláchněte a setřete, ideálně chlupatým hadrem. 

domaci_cistic



Komentáře

Zanechte svůj komentář