Home

Home

left banner

RYCHLÉ TIPY, JAK PRÁT LOŽNÍ PRÁDLO Z RŮZNÝCH MATERIÁLŮ

Přidal: Gabika K. Kategorie: Povlečení Dne: Komentář: 0

Rychlé tipy, jak prát ložní prádlo z různých materiálů 

V posteli strávíme přibližně třetinu dne. Během této doby přichází naše pokožka do přímého kontaktu s povlečením, prostěradly či přehozy. Kůže funguje jako bariéra mezi vnějším prostředím a naším vnitřkem. Zdravá pokožka je pro naše zdraví nezbytná, proto je správná péče o povlečení namístě. Předejdete tak alergickým projevům a jinému onemocnění kůže, které může špinavé či nevhodně ošetřené prádlo způsobit.
V současné době trh nabízí velké množství povlečení z různých materiálů. Stačí si pouze vybrat. Každý materiál však vyžaduje osobitou péči. My vám v tomto článku přinášíme praktické rady, jak prát a pečovat o bavlněné, damaškové, flanelové, krepové či saténové povlečení.

rýchle_tipy_jak_prát_lozní_pradlo

Bavlněné povlečení

Povlečení z bavlny můžete prát i při vyšších teplotách. Je však nezbytné pořídit si kvalitní povlečení, u kterého máte záruku, že barvy nevyblednou. Není ho potřeba vyvářet, jak tomu bylo zvykem v minulosti. Na to, aby bylo povlečení hygienicky čisté, bude při praní kvalitních materiálů stačit teplota 60°C. Bude tak hebké, prodyšné a příjemné na dotek. Žehlením posílíte jeho hygienické vlastnosti a dodáte mu jemnost.

bavlnene_povleceni

Saténové povlečení

Péče o saténové povlečení je nenáročná. Můžete ho prát v běžné pračce, zvolte však prací program na jemné prádlo. Aby si vaše povlečení ze saténu zachovalo lesk, měkkost a dlouhou životnost, perte ho při max. teplotě 60°C a vyhněte se použití aviváže.

satenove_povleceni

Damaškové povlečení

Damaškové povlečení nevyžaduje žádnou speciální péči. Perte ho naruby a při maximální teplotě 90°C bílé a 60°C barevné. Nedoporučujeme používat bělidlo ani jiné chemikálie. Žehlit ho můžete při teplotě maximálně 220°C, díky čemuž si udrží svou jemnost. Po vyprání, usušení a vyžehlení ho jednoduše navlečte zpět a užívejte si eleganci a luxus v každé ložnici.

damaskove_povleceni

Krepové povlečení

Praní kvalitního krepového povlečení se doporučuje max. při teplotě 60°C. Nejlepším způsobem sušení povlečení z krepu je nechat ho volně uschnout na vzduchu prověšené přes několik šňůr. Takto vysušené krepové povlečení není potřeba žehlit.

krepove_povleceni

Flanelové povlečení

Flanelové povlečení je vyrobeno z česané 100% bavlny, takže jeho údržba je podobná údržbě bavlněného povlečení. Perte ho při teplotě 60°C. Nebělte ho a nečistěte ho chemikáliemi ani organickými rozpouštědly. Na flanelovém povlečení je skvělé hlavně to, že rychle schne, je hřejivé a není potřeba ho žehlit. Pokud se ho přece jen rozhodnete vyžehlit, zajistíte tím, že bude lépe držet tvar a bude dokonce hladší než bavlněné povlečení.

flanelove_povleceni

Tipy na závěr

Velmi důležité při praní ložního prádla je nastavení správné teploty. Při nižší teplotě praní ušetříte elektrickou energii a ochráníte své povlečení. I výběr správného pracího prostředku je velmi důležitý. U barevného povlečení použijte prací prostředek určený na tento druh prádla. Příjemnou vůni a měkkost ložního prádla vám zaručí použití aviváže. Správné sušení vám zajistí, že povlečení bude vždy krásně tvarované. Povlečení perte vždy převrácené naruby se zapnutými knoflíky, resp. se zapnutým zipem. Pokyny a symboly na údržbu najdete vždy na přiloženém štítku.

Nové povlečení nezapomeňte před prvním použitím vyprat

Víme, že je těžké odolat novému a krásnému povlečení, ale nikdy neoblékejte svou postel do nového povlečení před jeho prvním vypráním. Mohli byste si přivodit alergické reakce. Povlečení prošlo výrobním procesem, obsahuje zbytkové barvy a oleje, které slouží k ochraně látky, ale i drobné nečistoty z výroby, kterých je potřeba se zbavit praním.
Nyní, když už víte, jak správně pečovat o povlečení z různých materiálů, můžete si rozšířit vaši sbírku
povlečení o nové kousky. Klidně i z každého ze zmíněných materiálů. Naše pestrá nabídka v EMI je tu pouze pro vás. Dopřejte si příjemné usínání a probouzení díky kvalitnímu ložnímu povlečení EMI.



Komentáře

Zanechte svůj komentář