RECEPT: CHUTNÁ KAKAOVÁ BÁBOVKA
Ani vy neumíte odolat sladkému a je to vaše největší pokušení? Tak se tedy připravte, protože této kakaové bábovce zaručeně neodoláte. Bábovka je sladký pečený dezert, tvar mu dodává speciální forma na pečení. Její tradice je skutečně dlouhá a nejstarší recept pochází z kuchařské knihy Marxe Rumpolta z roku 1581. V knize ji popsal jako koláč ve tvaru klobouku. Ve Francii v alsaské vesnici Ribeauvillé se dokonce každoročně během druhé červnové neděle koná Fete du Kougelhopf - bábovkový svátek. Bábovka nám často připomene dětství a naše mámy a babičky, které ji pekly jedinečně a s láskou. Zavzpomínejte si a upečte bábovku, která potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale také rodinku. Dokonale se hodí k ranní kávě i čaji. Vyzkoušejte recept, který jsme si pro vás připravili.
Na přípravu kakaové bábovky potřebujeme:
- 5 ks žloutek
- 200 g cukr práškový
- 1 balíček třtinový cukr s rumovým aroma Dr. Oetker
- 2 PL voda
- 150 ml olej
- 5 ks bílek
- špetka soli
- 300 g mouka polohrubá
- 2 zarovnaných PL holandské kakao Dr. Oetker proseté
- 1 balíček kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Ještě potřebujeme:
- forma na bábovku (Ø 23 cm)
- elektrický ruční šlehač
- Backspray Dr. Oetker
Postup při přípravě kakaové bábovky:
1. Na přípravu těsta v míse vyšleháme žloutky s cukrem, třtinovým cukrem, vodou a olejem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme mouku smíchanou s kakaem a kypřicím práškem a lehce ručně utřeme dohladka. Těsto naneseme do formy vystříkané Backsprayem dle návodu na obalu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
- Elektrická trouba: 170 °C
- Horkovzdušná trouba: 150 °C
- Plynová trouba: 170 °C
Doba pečení: 50 minut
2. Bábovku necháme asi 10 minut ve formě vychladnout. Pak ji opatrně vyklopíme.
Pozor! Při vybírání bábovky z trouby použijte kuchyňské rukavice nebo utěrky, abyste zabránili nežádoucímu popálení.
Komentáře
Zanechte svůj komentář