Home

Home

left banner

JAK VYBRAT DĚTSKOU MATRACI? KTERÁ MATRACE JE IDEÁLNÍ PRO DĚTI?

Přidal: Gabika K. Kategorie: Matrace Dne: Komentář: 0

Jak vybrat dětskou matraci? Která matrace je ideální pro děti? 

Příchod děťátka do rodiny je krásná událost, která s sebou přináší řadu emocí, ale i nutných výdajů. Někde se šetřit určitě vyplatí, ale jinde se to nevyplácí. Takovou situací je i výběr matrace do dětské postýlky. Samotná postýlka může mít i desítky let, ale dětská matrace do postýlky musí splňovat jistá kritéria. Dětské matrace ovlivňují kvalitu spánku dětí, správný vývoj páteře, a proto by měly být vyrobeny z kvalitních a hlavně zdravotně nezávadných materiálů. Vysoká kvalita dětské matrace do postýlky je mimořádně důležitá hned od prvního dne. Správnou matrací pro dítě eliminujete predispozice pro špatné držení těla a nepříznivý vývoj páteře v pozdějším období. Pokud právě přemýšlíte nad koupí matrace do postýlky a v hlavě vám víří mnoho otázek, přečtěte si naše tipy, na co dbát při výběru dětské matrace.

 Matrace do dětské postýlky

1. Rozměr matrace

Před koupí matrace pro dítě je potřeba postýlku změřit. Většina má rozměry 120 x 60 cm nebo 140 x 70 cm. Pokud máte dětskou postýlku, která je menší nebo větší než standardní velikosti, nechte si vyrobit matraci na míru. V případě, že vyberete špatnou velikost, matrace v postýlce nebude plnit svůj účel. Pokud koupíte matraci menší, vystavujete vaše dítě riziku, že se uvězní v mezerách mezi matrací a okrajem postýlky. Mezera mezi matrací a okrajem dětské postýlky by neměla být nikdy širší než 3 cm.
TIP! Pokud dokážete do prostoru mezi postýlkou a dětskou matrací strčit dva prsty, pak je matrace malá.

2. Tloušťka

Matrace by neměla být příliš nízká, ale ani vysoká. Obecně platí, že matrace tloušťky 8-10 cm je dostačující pro pohodlí vašeho dítěte, ale můžete klidně zvolit i silnější. Pokud však plánujete používat monitor dechu, výška dětské matrace by neměla přesáhnout 10 cm. Vyšší matrace může ovlivnit citlivost snímací desky monitoru, která se umisťuje právě pod matraci.

3. Tvrdost

Dítě je ve vývinu a pevná opora páteře je pro něj prvořadá. Vybírejte proto tvrdou až středně tvrdou matraci. Platí, že matrace pro děti by měly být z tuhé konstrukce. Na první pohled nemusí vypadat pohodlně, ale pro děti jsou bezpečnější. Měkká matrace je nevyhovující. Dítě často spí na bříšku, a pokud bude matrace příliš měkká, miminko se může začít dusit.

Matrace do dětské postýlky

4. Materiál

Dalším z faktorů, které byste měli zohledňovat při výběru, je použitý materiál. Matrace do postýlky se vyrábějí z různých materiálů, například z PUR pěny, HR pěny, latexu, kokosových vláken nebo kombinací těchto materiálů. Doporučujeme zvolit vzdušné materiály s antialergickými a antibakteriálními vlastnostmi, které dokážou odvádět vlhkost. Jsou velmi pružné a mají dlouhou životnost. Děťátko se na matraci nebude přehřívat a tyto materiály jsou pro dětskou páteř ideální oporou. Oblíbené jsou i tzv. sendvičové matrace - tedy matrace, které jsou jako sendvič. Vnitřek tvoří zpravidla pevnější materiál a vrchní vrstvy bývají z různých přírodních či syntetických materiálů. Nejsou vhodné ani matrace z paměťové pěny, protože ty se tělu přizpůsobují až příliš, což u tak malých dětí není pro vývin a tvarování páteře vhodné.

5. Anatomické zóny matrace - ano či ne?

Většina matrací má zónovou konstrukci. To znamená, že největší tlak je v bederní oblasti a směrem k okrajům slábne. Zónové matrace můžete koupit větším dětem, pro malé děti je v žádném případě nedoporučujeme. Děti se v noci točí mnohem častěji než dospělí, takže nejsou schopny mít například ramena tam, kde se nacházejí průřezy určené speciálně pro ramena. Kromě toho děti velmi rychle rostou, takže abyste kopírovali jejich postupný růst a aktuální výšku, museli byste matraci často měnit. Kupte proto takovou, která má jednotnou ložnou plochu.

6. Potah matrace

Matrace pro děti by měla být vždy hygienicky čistá a kvalitní, což dokážete zajistit díky pratelnému potahu. Potah je hlavní bariérou mezi matrací a jejím okolím. Pravidelnou údržbou potahu se zbavíte roztočů a různých alergenů, které mají nepříznivý vliv na zdraví dětí. Ideální je, pokud můžete potah z matrace pro děti jednoduše sundat a vyprat v pračce. Možnost vyprat potah matrace je výraznou pomocí v boji s bakteriemi a mikroorganismy.

7. Chránič matrace

Užitečným doplňkem je i chránič matrace. Používá se jako mezivrstva mezi prostěradlem a matrací. Je odolný vůči vlhkosti, antibakteriální a hypoalergenní. Většina chráničů disponuje elastickými popruhy na rozích, kterými se snadno zachytí o okraj matraceaby se při pohybu nekrčil a neklouzal. Také se dá snadno svléknout a vyprat v pračce.

Matrace pro děti

Věříme, že jsme vám poskytli odpovědi na vaše otázky, a dokonce nemusíte chodit daleko, abyste nakoupili, co potřebujete. V našem e-shopu najdete všechny zmíněné produkty. Matrace pro děti splňují popsaná kritéria, stačí si pouze vybrat. Doporučujeme vám EMI dětskou matraci Natálka, na kterou se vztahuje záruka 5 let. V kategorii Chrániče na matrace je k dispozici chránič s rozměry vhodnými pro dětské matrace. Nezapomeňte nahlédnout ani do kategorie Dětské povlečení, kde na vás čeká povlečení různých vzorů a barev vhodné pro holčičky, i pro chlapečky.



Komentáře

Zanechte svůj komentář