Home

Home

left banner

JAK SPRÁVNĚ SUŠIT PRÁDLO V SUŠIČCE A NA SUŠÁKU?

Přidal: Kategorie: Tipy a triky Dne: Komentář: 0

Jak správně sušit prádlo v sušičce a na sušáku

Sušení prádla trápí většinu domácích hospodyněk hned po praní. Během teplých měsíců roku je ideální volba sušení na slunci a čerstvém vzduchu. Ale kam umístit sušák na prádlo v chladnějším období roku? Jak postupovat při sušení v sušičce, abychom se vyhnuli sražení a poškození textilií? Tyto a další otázky vám objasníme v tomto článku.      

Naučíme vás šetrnému sušení v sušičce i na sušáku. Řekneme si pár rad, jak prodloužit životnosti textilií, a zároveň při tom všem nezapomeneme ani na zdraví všech členů domácnosti.

suseni_pradla_v_domacnosti

1. Sušáky na prádlo

Sušíte své prádlo na klasickém sušáku na prádlo? Je sice neskladný a zabírá mnoho místa, ale ne každý má možnost pořídit si sušičku prádla. I tento způsob je efektivní, ale stejně je potřeba dodržovat několik jednoduchých zásad, které naše oděvy udrží ve fit kondici dlouhá léta. Podívejme se společně, které to jsou:

Vyhýbejte se ložnici

Čtete dobře! Prádlo se nedoporučuje sušit v místnostech, jako jsou obývací pokoj či ložnice. Důvodem je odpařující se prací prostředek a aviváž. Při jejich nadměrném vdechování mohou nastat závažné respirační potíže, případně alergické reakce. Vzhledem k tomu, že v ložnici a obývacím pokoji tráví člověk nejvíce času, nedoporučuje se vystavit dýchací cesty takovému riziku.

Pořádně ždímejte

S ohledem na jemnost některých materiálů buďte raději opatrní. Co se však týče pevných materiálů, jako jsou například rifle, ručníky, osušky, pár ždímání navíc jim nijak neublíží. Prádlo tak zbavíte nadměrné vlhkosti, díky čemuž bude nejen dříve suché, ale vyhnete se tak i případnému zatuchnutí, plesnivění a smradu.

Věděli jste, že...

...málo odstředěné prádlo může po vytažení z pračky obsahovat 2-3 litry vody?

Sušák na prádlo v zimě umístěte tak aby,

vám nejen nezavázel, ale také aby byl v co nejvíce vyvětrané a vyhřáté místnosti. Čerstvý vzduch a teplo udělají s vaším prádlem divy. Samozřejmě, při ukládání prádla na sušák dbejte o dostatečnou vzdálenost mezi jednotlivými kousky.

Nezanedbávejte větrání

Větrání je důležité vždy! V ložnici vám větrání pomůže například zbavit vzduch nečistot a matraci nežádoucích mikroorganismů. Ani ostatní místnosti by však neměly zůstat bez přísunu čerstvého vzduchu a obzvláště v zimě, kdy je vzduch svěží a chladný.
A
korát pokud v místnosti sušíte i prádlo, větrejte ještě více! Vlhké prádlo totiž ovlivňuje vlhkost vzduchu celé místnosti. Dlouhodobá vlhkost vzduchu může zapříčinit vznik plísní a nepříjemný pach v domácnosti. Proto byste měli větrat minimálně jednou denně.

suseni_pradla_na_susaku

2. Sušičky

Pokud jste se rozhodli pořídit si na sušení prádla sušičku, určitě jste již zjistili, že je to výborná investice. Ušetří vám nejen místo v domácnosti, ale i čas a námahu strávenou žehlením, a postará se o nadýchané oblečení bez chloupků.

Avšak i zde platí několik obecných tipů, kterých je dobré se držet.

V zásadě platí, že u každého typu oblečení, ložního prádla a dalších výrobků je správně řídit se ošetřovacími symboly umístěnými na štítku.

Zde možná narazíte na problém, když zjistíte, že do sušičky nepatří téměř nic. Hrozí totiž poškození zipů, ztráta elasticity u napínacích materiálů, srážení oděvů a zničení hebkých textilií. Nicméně, řekněme si na rovinu, kolik z nás se při každodenním shluku povinností, radostí i starostí věnuje studiu etiket? Víte, co platí obecně? Pokud má vaše sušička program s jemným sušícím cyklem, vše co perete v pračce, můžete sušit i v sušičce. Ale i mezi sušičkami je rozdíl, proto si nastudujte manuál, co do vaší sušičky patří a co ne.

Do sušičky nevkládejte:

  • Elastické prádlo - vysoká teplota totiž poškozuje jeho vlákna, a tak ztrácí svůj tvar i pružnost.
  • Oděvy z vlny, hedvábí nebo oděvy, jejichž součástí je krajka. U těchto skupin hrozí riziko sražení a roztržení.
  • Do sušičky nevkládejte ani textil s nažehlenými prvky, plastovými zipy, textil obsahující skleněná vlákna (jako některé druhy záclon) a žádné hořlaviny.

Kromě toho se při sušení v sušičce držte těchto zásad:

  • V pracím cyklu nepoužívejte přehnané množství pracího prostředku, ten totiž následně při sušení může zanechat na oblečení a ložním prádle nežádoucí skvrny.
  • Prádlo pořádně vyždímejte. Jak jsme již zmiňovali výše, pevné materiály, jako rifle, ručníky, osušky, ždímání navíc nepoškodí, naopak mu prospěje. Ideální je, pokud síla odstřeďování překračuje 1000 otáček za minutu. Aby bylo prádlo dobře vyždímané, je nutné pračku nepřeplňovat a zaplnit ji zhruba pouze do ¾ kapacity. Totéž platí následně i při sušení. Dostatek prostoru v bubnu zajistí lépe vysušené, nadýchané, jemné a méně pokrčené prádlo.
  • Pokud do sušičky vložíte oblečení s různými aplikacemi, jako jsou flitry, zipy, knoflíky, určitě ho otočte naruby. Platí to i v případě povlečení se zipy a knoflíky, které nejprve zapněte.
  • Předměty, jako boty, podprsenky, kalhotky, sušte ve speciálních vacích a košících k tomu určených.
  • Bytový textil, jako polštáře, přikrývky, deky, sušte v sušičce pouze na doporučení výrobce.
  • Nezapomeňte také na péči o sušičku a pravidelné čištění filtrů.
  • Je obecně známo, že aviváž a sušička nejsou kamarádi. To hlavně z důvodu, že se ucpávají filtry a sušička se zbytečně zanáší. V současnosti však existuje velké množství pracích prostředků s krásnou vůní a sušička prádlo změkčí, takže žádné obavy nejsou na místě. Případně s aviváží zacházejte opatrně a použijte pouze malé množství. Na trhu jsou dostupné i voňavé ubrousky určené k použití přímo do sušičky.
  • Před vložením oblečení do sušičky ho ještě vytřeste. Během ždímání se prádlo různě zamotá. Vyklepáním každého kousku předcházíte zbytečnému krčení. Prádlo bude i nadýchanější a jemnější. Chcete-li se vyhnout žehlení, ideální je vyndat oděvy ihned po dokončení sušicího cyklu a narovnat je pouze rukou.

suseni_pradla_v_susicce

Ať už se rozhodnete pro klasické sušení nebo upřednostňujete sušení v sušičce, vězte, že dodržením těchto jednoduchých pravidel se prodlouží životnost vašich oděvů, povlečení či jiných textilií a v konečném důsledku ušetří čas i peníze.

Věříme, že jsme vám odpověděli na vaše otázky a vysvětlili vám základní pravidla sušení. Nyní si už stačí pouze vychutnávat jemné a měkké prádlo, například i ve své posteli. Co takhle začít výběrem nového voňavého povlečení?



Komentáře

Zanechte svůj komentář