Home

Home

left banner

JAK SE ZBAVIT MIKROBŮ V DOMÁCNOSTI PO PŘEKONÁNÍ CHŘIPKY?

Přidal: Kategorie: Tipy a triky Dne: Komentář: 0

Jak se zbavit mikrobů v domácnosti po překonání chřipky?

Každý to zná. Proměnlivé počasí, přechodné roční období a s ním i přemnožené mikroby ve vzduchu. Období chřipek je nevyzpytatelné a nedá se mu vyhnout. Měli bychom se proto pořádně chránit. Ale co v případě, že jste překonali respirační onemocnění, vyleželi jste to v teplé posteli a bojíte se, že se můžete nakazit znovu vy nebo vaši blízcí?

Přinášíme vám rady a tipy, jak účinně vyřešit problém s mikroby ve vaší domácnosti.

jak se zbavit mikrobu v domacnosti

Dentální hygiena

Ano, je to tak. Nejvíce ohroženou hygienickou potřebou v domácnosti maroda je právě zubní kartáček. I navzdory jeho pravidelné výměně v sobě uchovává mnoho bakterií z ústní dutiny, které mohou být infikovány. Proto je důležité klást důraz na jeho výměnu ihned po skončení užívání antibiotik a úplném přeléčení pacienta. V opačném případě hrozí opětovný návrat nemoci.

vymena zubniho kartacku

Ložnice

Léčba většinou probíhá právě v ložnici. Proto je nesmírně důležité, aby vám, i navzdory pomoci v době horeček, tentokrát nepomohla k chronickému zánětu. Pokud to nechcete riskovat, pečlivě vyperte všechna povlečení a prostěradla, ideálně i polštáře a přikrývky, a to při 60°C. Tato teplota vody je obzvláště důležitá a ideální v boji proti mikrobům, kteří se ve vláknech ložního prádla během vaší nemoci zabydleli. Matraci nechte vyvětrat alespoň hodinu na čerstvém vzduchu. S pocitem bezpečí se vám bude spát mnohem lépe.

ložnice

Koupelna

Kromě zubního kartáčku nesmíte zapomínat na druhou zásadní věc. Textilie, které používáte při hygieně, jako jsou ručníky či župany, je rovněž důležité vydezinfikovat. Jednoznačně platí, že ručník byste měli mít svůj, což znamená, že byste se o něj neměli dělit, a to obzvláště v době nemocí. Snažte se proto tyto výrobky vyprat při co nejvyšších teplotách tak, abyste se přitom drželi i etiket.

Hračky a odpad

Pokud jste překonali rýmu, váš koš je jistě plný kontaminovaných kapesníků, které představují hrozbu. Proto se ho v tomto náročném období snažte vynášet co nejčastěji a po překonání nemoci ho pořádně vydezinfikujte! Totéž platí také o hračkách. Povrch plastových hraček vydezinfikujte a plyšové hračky je potřeba vyprat při vyšších teplotách.

Povrchy

Vzhledem k tomu, že člověk navzdory nemoci musí chodit po celém bytě, čímž roznáší bakterie úplně všude, je potřeba dezinfikovat v podstatě všechno. Nejdůležitější jsou zejména předměty, kterých jste se dotkli - dálkové ovladače, záchodové mísy, vodovodní baterie, kliky, klávesnice telefony!

bakterie na povrchu

Dbejte na to, abyste se chránili vy i vaši blízcí a dodržujte tyto pokyny. Není nic vzácnějšího než lidské zdraví, proto to neberte na lehkou váhu a co nejdříve se pusťte do kompletní čistoty vašeho domova.



Komentáře

Zanechte svůj komentář