Home

Home

left banner

6 TIPŮ JAK PRÁT, ABY BARVY NEVYBLEDLY

Přidal: Kategorie: Tipy a triky Dne: Komentář: 0

6 tipů jak prát, aby barvy nevybledly

1.     Kontrolujte etikety

Obětujte pár vteřin pozornému čtení, které vás vyvaruje více než hodinovému trápení. Nenápadné etikety, které jsou umístěny na každém textilním výrobku, vám dokážou zpříjemnit život. Navedou vás na správnou manipulaci s prádlem, čímž prodloužíte jeho životnost a zachováte kvalitu.

2.     Naučte se třídit

Výše zmíněné etikety vás dokážou navést i na správné třídění. Při dodržení tohoto bodu se nebudete muset bát výsledného barevného efektu. 

3.     Prádlo vždy přetáčejte

Toto je nejúčinnější způsob, jak ochránit barvy prádla, povlečení a všech textilií před vyblednutím. Prádlo nechte přetočené i během sušení. Přetočení rovněž zabrání tvorbě žmolků a v případě vnějšího sušení chrání barvy před sluncem. Zabere to pouze pár vteřin, ale výsledek bude viditelný roky.

4.     Pračku nepřecpávejte

Čím plnější pračka, tím menší prostor pro cirkulaci vody v pračce. Prádlo se pod vlivem těsnosti vypere nedostatečně a můžete začít prát znovu. Totéž platí také o sušičce, která v případě přeplnění bude sušit dvojnásobek mokrého prádla, co vás v konečném důsledku bude stát čas i peníze.

5.     Ideální je praní ve studené vodě

Výzkum pracích prášků potvrdil, že jejich efektivitu neovlivňuje teplota vody. Praní ve studené vodě je ekonomické. Pokud jste si ale prošli nachlazením, chřipkou či jiným infekčním onemocněním, zvolte pro praní povlečení, prostěradelručníků i osušek raději teplou vodu, alespoň 60°C, v opačném případě stačí 40°C.

6.     Nenásilné sušení

Časté sušení v sušičce neprospívá zejména tmavým barvám. Každé násilné sušení prádla mu ubírá na barvě. Pokud jste se přesto rozhodli pro sušičku, dbejte na čas sušení a prádlo z ní vyndávejte ještě dokud je vlhké.

BONUS!

Do každého praní přidejte k prášku sklenici octa. I přesto, že se to zdá být nemožné, ocet výstižně nahradí aviváž a dokonce zabraňuje blednutí barev. Jeho nepříjemný zápach se během praní vytrácí a zůstává nádherná čistota a vůně.

6 tipu jak prat, aby barvy nevybledly



Komentáře

Zanechte svůj komentář