Home

Home

left banner

TOTO PŘED SPANÍM URČITĚ NEDĚLEJTE!

Přidal: Kategorie: Zajímavosti Dne: Komentář: 0

Toto před spaním určitě nedělejte!

Spánek je velmi fascinující jev v životě člověka. Dokonce se jím zabývají i spánkové laboratoře, kde měří kvalitu spánku, či různé mozkové aktivity. I přesto, že se spánkové studii věnuje mnoho lidí, minimálně 60% fungování spánku zůstává záhadou.

Ale na jednu prospěšnou věc jsme přece jen přišli. Co děláme před spánkem špatně a co nám v něm brání. Čtěte dál a dozvíte se, jaké faktory mohou za vaši příčinu nespavosti. O některých se vám ani nesnilo!

jak_nejlepe_usnout

Neznervózňujte se

Ať už čtete v posteli napínavou knihu nebo se dokonce hádáte, večer to raději nedělejte. Proti spánku také bojuje i příliš velká radost a nadšení. Před usínáním se pokuste vypnout a dosáhnout tak neutrálních emocí. Usnete tak mnohem rychleji.

Neužívejte léky

Pozor na léky proti bolesti! Negativně ovlivňují usínání a celkový průběh spánku. Příbalový leták proto čtěte také u volně prodejných léků, protože s většinou z nich se spojuje vedlejší účinek označovaný jako porucha spánku.

Pozor na elektroniku

Na mobil či notebook byste měli večer zapomenout. Nejenže to způsobuje nespavost, u citlivých lidí mohou dokonce vyvolat epileptický záchvat, když se škodlivé vlny dostávají přímo přes zrak do mozku. Ideální je také vždy večer před spaním v ložnici vytáhnout ze zásuvky všechny kabely. Vlny, které elektřina během napojení do zásuvky vysílá, náš mozek vnímá velmi intenzivně, a protože se epilepsii říká "bouře v mozku", i pod vlivem těchto vln se můžete stát epileptikem.

Mnoho vody večer škodí

Voda je riziko zvláště u lidí s urologickými potížemi. Nezakazujeme vám pít, jen to nesmíte přehánět. Je totiž možné, že se budete v noci často budit, což vám určitě ubere na kvalitě spánku.

Necvičte

Je sice pravda, že cvičení a fyzická zátěž ubírá energii. Ale pokud se rozhodnete jít hned po náročném tréninku spát, pravděpodobně se vám to nepodaří. Odstup mezi cvičením a spánkem by proto měl být minimálně 3 hodinový.

Kuřáci a milovníci kávy pozor

Kofein a nikotin patří mezi návykové látky. Neliší se ani v tom, že obě negativně ovlivňují spánek. I když se vám usnout nakonec podaří, kvalita spánku bude mizerná a ráno to pocítíte v plné parádě. Zkuste si tyto 2 látky těsně před spaním odpustit a raději si je dejte alespoň o 2 hodiny dříve.

Večeře do postele

Jídlo rozhodně nepatří do postele, a to nejen z důvodu spánku, ale i čistoty ložního prádlaObzvláště pozor na sladkosti v posteli. Jde o lákadlo pro různé mušky, mravence, ale také roztoče či dokonce pavouky.
Spánek je mozková aktivita, za kterou se ukrývá ještě mnoho tajemství. Zajímavé je také například to, že vy sami si můžete v některých případech nastavit svůj spánek, stačí se pouze držet pár rad.



Komentáře

Zanechte svůj komentář