Home

Home

left banner

DOKONALÁ LOŽNICE PODLE FENG ŠUEJ

Přidal: Kategorie: Tipy a triky Dne: Komentář: 0

Dokonalá ložnice podle Feng šuej

Ložnice je podle Feng šuej jedna z nejdůležitějších místností v našich obydlích. Možná nejste přesvědčeni o pravdě tohoto starého čínského učení, ale dává to smysl. Vždyť právě ložnice je místností, která slouží k odpočinku po náročných dnech, ať už v práci nebo při běžných úkolech, které přináší domácnost.
Pokud vás pouze trošičku zaujalo Feng šuej a snažíte se o zdravější a klidnější život, určitě zkuste zharmonizování místnosti na základě několika jednoduchých pravidel. Podle nich zjistíte, které předměty v ložnici nemají co dělat, čemu se vyvarovat, a co naopak přeorganizovat. Tím si zajistíte příjemný spánek během celé noci a příjemné probouzení v dobré náladě.

1. pravidlo: Umístění ložnice

Z hlediska dispozice bytu nebo domu by ložnice neměla sousedit s toaletami nebo koupelnou. Nyní se pravděpodobně chytáte za hlavu a říkáte si: "Vždyť takhle to nejčastěji bývá!", to ano. A proto možná nemáte dostatek energie. Rovněž je pravidlem, že ložnice má být co nejdále od vstupních dveří, aby bylo dostatečně zachováno soukromí. A nejlépe uděláte, pokud ji umístíte v jihozápadní části bytu nebo domu.

umístění ložnice

2. pravidlo (nejdůležitější): Postel a její místo

Samozřejmě, že úplně nejdůležitější součástí ložnice je postel. A proto je více než důležité, aby byla umístěna správně. Měla by se nacházet úhlopříčně naproti dveřím, abychom měli dobrý výhled na dveře. Nicméně, nikdy by nohy postele neměly být v jedné linii s dveřmi.

 postel ložnice

Doplňující pravidla k posteli:

  • Nejideálnější je, když je postel na vyvýšeném místě.
  • Prostor pod postelí nevyužívejte jako úložný prostor, mělo by tam být dostatek prostoru pro cirkulaci vzduchu.
  • Při výběru postele upřednostňujte přírodní materiály, nejideálnější jsou dřevěné postele.
  • Dobrým řešením jsou postele s pevným čelem, které vyvolávají pocity jistoty a ochrany.
  • Absolutně nevhodné jsou vodní postele, protože vytvářejí nestabilitu během spánku.
  • Za postelí by se rozhodně nemělo nacházet okno. Kromě toho, že vyvolává pocity nejistoty, také dovnitř přivádí průvan, který může často způsobit nachlazení a jiné nemoci.
  • Zrcadla v ložnici by neměla být otočená přímo na postel, mohou způsobovat hádky či dokonce až nevěru.
  • Nepořádek kolem postele tvoří překážky, a brání tak šíření energie.
  • Postel by měla být přístupná z obou stran.
  • Nová práce nebo partnerský vztah vyžadují i novou postel.
  • Párům se doporučuje mít jednu velkou matraci, ne dvě oddělené. V případě, že chcete mít dvě oddělené matrace, vyberte si manželskou postel, která se bude skládat ze dvou postelí přisunutých k sobě.
  • Přímo nad postelí by se nemělo nacházet nic těžkého, jako například lustr, police či obraz v těžkém rámu.

3. pravidlo: Hry barev

Velkou roli v ložnici hrají barvy, a je velmi důležité, zda chcete v ložnici především relaxovat, nebo toužíte vnést do vašeho života více vášně. Nejvhodnější barvy do ložnice podle Feng šuej jsou zemité barvy, a tudíž odstíny oranžové, hnědé či béžové. Správnou energii přinese také světle modrá (Pozor! Ne tmavě modrá), která připomíná nebe.

ložnice feng šuej

V případě relaxace vám pomohou měkké pastelové odstíny zelené, okrové nebo béžové. Naopak vášeň do ložnice vnese červená barva, ať už na stěnách nebo v podobě různých doplňků jako jsou dekorativní polštáře nebo přikrývky na postelPozor! Červená barva se nedoporučuje do dětského pokoje. Mohla by totiž u dětiček způsobovat agresivitu.

4. pravidlo: Párujte

Po bocích postele umístěte noční stolky nebo malé skříňky. Pravděpodobně jste si všimli, že jsme použili množné číslo. Je to proto, že noční stolky či skříňky by měly být vždy dvakrát a měly by být umístěny symetricky. Totéž platí i v případě obrazů. Pokud máte v ložnici obraz, pořiďte mu druhý. Toto pravidlo je důležité zejména tehdy, když žijete v ložnici dva, aby byly všechny okrasné předměty ve dvojici.

párujte doplňky

5. pravidlo: Toto v ložnici nemá co dělat!

Myslete na to, že každá drobnost, maličkost či detail ovlivňují naše vnímání, pocity, a tím i kvalitu našeho spánku a partnerského vztahu.

Z ložnice proto rozhodně odstraňte smutné výjevy nebo dokonce obrazy s agresivní tématikou, a také vyobrazení osamělých osob. Vyvarovat byste se v ložnici měli dokonce i fotografií dětí, přátel nebo rodičů. Takové předměty v manželské ložnici nemají co dělat. Místo si přece najdou v jiné místnosti, například v obývacím pokoji. 

co v ložnici nemá být

Do ložnice nedávejte různé okrasné fontány, akvária a jiné vyobrazení vody, a také předměty jako aranžmá ze suchých rostlin, květin či ikebany, protože představují již mrtvou energii.
Feng šuej také doporučuje, abychom si z ložnice vyklidili kosmetické přípravky, léky, ba dokonce i televizor, notebook či mobilní telefon. Ložnice je v první řadě místem odpočinku, a proto nás nevhodné předměty vyrušují od klidného spánku a relaxování.

Další doplňující pravidla:

  • Upřednostněte nábytek se zaoblenými hranami. Pokud má váš nábytek ostré hrany, přikryjte ho látkou nebo dejte na roh nábytku popínavou rostlinu.
  • Nábytek volte ve světlejších odstínech, a pokud se nejedná o noční stolky, neumisťujte ho blízko postele.
  • Ideální je vyvarovat se zrcadlům, protože působí rušivě a způsobují problémy se spánkem. Pokud však v ložnici zrcadla máte a nemůžete je přemístit, zakryjte je alespoň na noc.
  • Rádiobudík, televizor nebo jiná elektronika může způsobovat extrémní zatížení vašeho organismu.
  • Rostliny symbolizují život a rozvoj, čímž obohacují prostředí. Přes den produkují kyslík, avšak v noci se stávají jeho konzumenty, a proto by v ložnici nemělo být příliš rostlin.
  • Dekorativní předměty ovlivňují naši psychiku a blízký vztah nám pomohou udržet předměty v párech, například sochy, obrazy nebo rostliny ve stejných květináčích

feng šuej ložnice tipy

Zkuste si vzít k srdci alespoň několik základních pravidel z učení Feng šuej, a sledujte, jak do vaší ložnice zavítá příjemná harmonie a klid.



Komentáře

Zanechte svůj komentář