Home

Home

left banner

DESIGNÉŘI PŘEDSTAVUJÍ: SOUČASNÉ TRENDY V BYTOVÉM TEXTILU

Přidal: Dominika Bujnakova Kategorie: Zajímavosti Dne: Komentář: 0

Začátkem roku se dávají nejen předsevzetí, ale také se plánují rekonstrukce a změny v zařizování našich příbytků. Rok 2023 by měl být odvážnější než ty předchozí a nese se v duchu sebevyjádření. Ukažte všem, jaký styl preferujete!

Kombinujte výrazné barvy s neutrálními, objevujte nové vzory, kvalitní materiály a vytvořte si prostor, který bude přesně podle vás. Připravili jsme si pro vás článek, ve kterém najdete nejnovější trendy a inspirace, které vám pomohou při zařizování.

Jak se dostal textil do Evropy?

Historie výroby textilu je skutečně dlouhá a mnohá vlákna používaly již pravěké národy. Nejstarší jsou lněné textilie, které se používaly v roce 3400 před Kristem ve starověkém Egyptě. Zprávy o předení bavlny pocházejí z Indie z roku 3000 před Kristem a výroba hedvábí pochází z vysoce rozvinuté čínské kultury od roku 2400 před Kristem.

Nejstarším náznakem použití vlákna v Evropě je pravděpodobně objevení lněných a vlněných tkanin při vykopávkách v oblasti švýcarských jezer v 7. a 6. století před Kristem. Díky pokroku v oblasti dopravy se lokalizované dovednosti spojené s textilní výrobou rozšířily do jiných zemí a přizpůsobily se místním potřebám.

Význam bytového textilu

Je až neuvěřitelné, jak důležité postavení má textilní výroba v dnešní době. Dnes si bez ní náš domov jen velmi těžko dokážeme představit, protože je všude kolem nás. Bytový textil můžeme definovat jako segment technických textilií, které se používají v obytném zařízení. Mohou se vyrábět různými způsoby, ať už je to pletení, tkaní, háčkování nebo lisování vláken dohromady. 

textil 

K bytovému textilu patří:

V současnosti mezi největší světové textilní výrobce můžeme zařadit Čínu, Indii, USA a Pákistán. Čína je největším výrobcem surových textilií a každoročně představuje více než polovinu celosvětové textilní produkce. V roce 2019 to bylo 52,2%. Druhým největším výrobcem a dodavatelem textilií je Indie, jejíž hodnota představuje více než 6,9% celosvětové produkce. Očekává se, že technologické inovace půjdou vpřed a tato čísla se budou ještě zvyšovat. 

Výhody bytového textilu

Bytový textil nám nabízí způsob, jak poměrně levně a bez náročných zásahů vylepšit interiér. Plní estetickou, ale i praktickou funkci. Mezi jeho největší výhody můžeme zařadit následující:

  1. Chrání nábytek před vyblednutím a poškozením slunečním zářením 
  2. Zabraňuje usazení prachu a nečistot na nábytek 
  3. Bytový textil napomáhá také odhlučnit prostory
  4. Výrobky z bytového textilu ochlazují prostor a pomáhají v létě zbavit se tepla
  5. Snižuje tepelné ztráty v zimě
  6. Chrání pokožku před kožními alergiemi
  7. Poskytuje pohodlí a pocit domova
  8. Upoutá svými barevnými kombinacemi a texturou 

sedy_obyvaci_pokoj 

U bytového textilu je důležité pečlivě vybírat jednotlivé barvy, vzory a materiály, které budou ladit s nábytkem a celkovým stylem místnosti. Nejčastěji ke světlému nábytku ladí tmavší odstíny bytového textilu a k tmavému nábytku světlejší odstíny. Pozor byste si měli dát zejména na vzory. V současné době již existují různé kombinované a designové nábytky, ke kterým se hodí spíše jednobarevný bytový textil bez vzorů.

Vzory, které budou trendy v roce 2023

Květinové vzory

Vzory zobrazující různé druhy květin a jejich barevné kombinace jsou prostě nadčasové. Tímto vzorem nikdy nic nezkazíte. Květinové vzory se spojují také s ročními obdobími, jako je jaro či léto, pokud si vyberete bytový textil s tímto vzorem, můžete ho využívat téměř po celý rok. Stejně tak jako je rozmanitá příroda, tak rozmanité jsou i květinové vzory. 

bianca_povleceni magnoli_sede

Čínský inkoustový vzor

Čínský styl je velmi specifický a známe ho již od dob starověku. Charakteristické jsou zejména precizní namalované květiny, které budou středobodem vývoje produktů v bytovém textilu. Pro čínský vzor jsou specifické silné a světlé inkoustové linie a zbarvení hloubkové vrstvy. Použití inkoustového vzoru v bytovém textilu může vzbuzovat příjemnou nostalgii.

povleceni_evita povleceni_symphony

Moderní digitální geometrie

Geometrické tvary použité v bytovém textilu představují moderní design, který vyjadřuje eleganci a nadčasovost. V interiérovém designu jsou velmi oblíbené, protože dokážou ozvláštnit minimalistický prostor a vnést futuristický nádech. Pokud chcete použít geometrické tvary v interiéru, začněte bytovým textilem. V naší nabídce najdete ložní povlečení i dekorativní polštáře, které se dokonale hodí do každého prostoru. 

dakar_barevni dekorativni_polstare_opal 

Vzory inspirované historií

Historie, dědictví a kultura mají odjakživa velký vliv na naše životy. I když žijeme ve 21. století a všechno jde neustále vpřed, historie má pro nás neobyčejný význam. Tuto skutečnost si uvědomují i designéři, a proto se rozhodli vrátit k tradičním vintage vzorům a propojit je se současností. Tyto vzory nádherně vyniknou také v modernějších prostorech. 

vintage_povleceni etno_hnede_povleceni

Jaké materiály budou dominantní letos?

Krásné pestré vzory plní estetickou funkci, ale při výběru bytového textilu je velmi důležité  přihlížet v první řadě na materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Ložnice  a obývací pokoj jsou na výběr bytového textilu asi nejnáročnější, proto byste měli dobře zvážit, jaké materiály kupujete.

BAVLNA

Mezi nejoblíbenější materiály patří bavlna díky svým nepřekonatelným vlastnostem. A dominantní bude i letos. V našem e-shopu EMI najdete bavlněné povlečení, vyrobené z vysoce kvalitní bavlny delux s gramáží 145g/m2. 

bavlna_obrazek 

LEN

Lidé vyhledávají materiály, které jsou lehké, prodyšné a trvanlivé. Mezi nejpoužívanější materiály v bytovém textilu patří právě len díky své mimořádné kvalitě. Přestože je tužší než bavlna, je stále velmi oblíbený. V našem e-shopu EMI najdete lněné povlečení, prostěradla ze lnu, lněné utěrky, ale i kuchyňské rukavice. 

len_obrazek 

VLNA

Vlna pochází především z ovcí a má skutečně dlouhou historii. Ovčí vlna je unikátní přírodní materiál, který jen tak nenahradíte. Velkou výhodou je, že vlna má skvělé tepelně-regulační vlastnosti a díky obsahu lanolinu nenasaje vlhkost tak jako syntetické vlákno. Ze všech textilních vláken má nejpříznivější vliv na lidský organismus. Na našem e-shopu najdete kvalitní deky z ovčí vlny, které vás příjemně zahřejí. 

vlna_obrazek 

Barevné trendy v bytovém textilu 2023

Barevné trendy se každým rokem mění a pro letošní rok se barvou roku stala Viva Magenta. Tomuto odstínu jsme se věnovali v článku Barevné trendy pro rok 2023, který najdete na našem blogu. Ale co ostatní barvy? Barevné odstíny jsou první, co řešíme předtím, než začneme zařizovat interiér. Jak je vybrat tak, aby byly trendy i o pár let později?

Hnědé a béžové odstíny

Pokud se chystáte zařizovat bydlení, nejlepší, co můžete udělat, je zvolit neutrální barevné odstíny. Mezi nejoblíbenější patří právě hnědá a béžová, protože se skvěle kombinují s jinými barvami a doplňky. Světlé barvy dokáží opticky zvětšit a prosvětlit prostor. Po psychologické stránce tato barva vzbuzuje pocit jistoty, klidu a bezpečí. V prostoru laděném do béžové barvy byste se měli cítit nabití energií.

bezovy_interier 

brownbrown_1brown_2 

Šedé odstíny

Šedá je velmi žádoucí a designová barva, která byla dokonce barvou roku 2021. Šedá barva je přechodem mezi bílou a černou, a proto se řadí mezi neutrální barvy. Hodí se zejména do moderních prostorů. Tato barva krásně vynikne v obývacím pokoji, ale objevuje se také v ložnici či koupelně. Nedoporučuje se pouze do dětských pokojů, protože vzhledem ke své neutralitě nepodporuje až tak dětskou kreativitu jako jiné barvy. Můžete ji však oživit např. v kombinaci s mentolovou.

sedy_interier 

grey_3grey_4grey_1 

Všechny odstíny zelené

Zelená je velmi uklidňující a harmonická barva, která nejen vynikne v interiéru, ale také navodí příjemnou atmosféru. Její původ nacházíme v přírodě, a proto je vhodné kombinovat ji s dřevěnými doplňky. Letos bude dominantní odstín Emerald Green, který je velmi elegantní a v kombinaci se zlatou dodává místnosti nádech luxusu.

green_living_room 

greengreen_1green_2 

Vyjádření interiérových designérů k současným trendům

„Nejprve zjistěte, jaké emoce chcete, aby váš prostor vyvolával, a pak pokračujte ve výběru barvy. Výběr správného odstínu je věcí osobních preferencí.“

- Vincente Wolf, designér a poradce pro PPG Pittsburgh Paints

„Pro rok 2023 hledáme moderní květiny, které jsou inspirovány nostalgií, přemosťují minulost a současnost prostřednictvím odvážných vzorů s neobvyklými barevnými paletami.“

- Brook Perdigon z The Fabric Collective

„Jsem trochu překvapená, kolik barev letos uvidíme. Předpokládám, že uvidíme velké množství hnědých a zelených odstínů. Lidé jsou už asi unaveni ze všeho bílého a jsou připraveni na barevnější varianty.“

- Grace Brackam z Maggie Griffin Design

„Převrstvené postele se spoustou polštářů a vrstvami přikrývek rychle vycházejí z módy. Nyní je trendy minimální použití polštářů a postel krásně zahalená do elegantního přehozu. Postel je tak mnohem zajímavější. V žádném prostoru by nemělo být příliš polštářů. Méně je někdy více!“

- Sarah Solis, interiérová designérka

V EMI držíme krok s nejnovějšími trendy a neustále přidáváme zajímavé produkty, které se hodí do každé domácnosti. S námi si snadno a stylově zařídíte všechny místnosti. V nabídce máme různé vzory a barevná provedení, stačí si vybrat podle stylu, který preferujete.



Komentáře

Zanechte svůj komentář