Home

Home

left banner

6 RYCHLÝCH TIPŮ A VAŠE MATRACE BUDE V NEJLEPŠÍ KONDICI

Přidal: Dalibor Cicman Kategorie: Root Dne: Komentář: 0

6 rychlých tipů a vaše matrace bude v nejlepší kondici

Pokud jsme se rozhodli koupit si kvalitní matraci, je zcela přirozené, že chceme, aby vydržela jako nová co nejdéle. Vzhledem k tomu, že matraci používáme dennodenně, je potřeba, abychom se o ni patřičně postarali. Ptáte se jak? Nemějte žádné obavy, nebude vás to stát téměř žádný čas. Prohlédněte si našich 6 rychlých tipů a vaše matrace bude v nejlepší kondici.

1. Pravidelné větrání a otáčení

Ať už je matrace jakéhokoliv typu a kvality, je možné, že se na některých místech proleží více než na jiných. Vždyť každý člověk má svou oblíbenou polohu na spaní, a tím dochází k nerovnému zatížení matrace.
Jinak to není ani při pocení, kdy styk potu a materiálu může způsobit deformaci, nebo ještě hůře - plíseň. A když je matrace pořád ve stejné poloze, má minimální šance pot odvětrat, což může zaručit kromě deformace a plísně i vytvoření ideálního prostředí pro roztoče. Ale nejsme tu proto, abychom vás strašili, a proto vám poradíme maximálně jednoduchý trik, kterým se vyhnete těmto nepříjemnostem.
Otáčení. Samozřejmě ne dennodenní, ale postačí ji otočit jednou za měsíc, a tudíž vyměníte polohu nohou a hlavy, a také přetočíte matraci na druhou stranu. Tak málo stačí!

otáčení a větrání matrace

2. Fleky, skvrny a usazeniny

Ano, prostěradlo zakryje ty nejhorší (a možná i nejstrašidelnější) skvrny, ale nikomu by určitě nebylo příjemné mít je na matraci. Bohužel, nešťastné náhody se stávají a skvrny od vína, kávy, čaje nebo jídla jsou každodenní realitou. Většina moderních matrací má snímatelný chránič, který lze prát alespoň při teplotě 50°C. To zbaví potah toho nejhoršího a ušetříte si tak pohled na nevábivý výsledek nehod a nešťastných náhod. Potah je dobré samozřejmě prát i za jiných okolností, a tudíž i z toho důvodu, abychom zamezili vzniku roztočů a jiných škůdců. Není potřeba panikařit, roztoči jsou pro nás obecně celkem neškodní, ale v případě, že máte podrážděnou sliznici nebo trpíte alergiemi, je dobré se vyhnout zbytečně probdělým nocím.

3. Postelový rošt je hotový zázrak

Dnes už kvalitní a zdravotní matrace nestačí. Ta jde ruku v ruce s kvalitním roštem, který může matraci přidat několik dalších let navíc.
Matrace jsou každou noc vystaveny velkému tlaku, avšak díky podpoře postelového roštu mají větší šanci uchovat si dobrý anatomický tvar bez proleženin a nerovností. Také slouží k zajištění správné polohy těla, stabilní větrání matrace, odpařování vlhkosti či prodloužení životnosti a funkčnosti matrace. 

kvalitní postelový rošt

4. Nemusíte si pamatovat vše, poslechněte výrobce

Tak jako je to při všem, i matrace má své individuální potřeby v závislosti na jejím typu. Proto ještě předtím, než se rozhodnete experimentovat s vaší matrací, přečtěte si návod od výrobce, který vám napoví, jak pečovat a čistit konkrétní materiál. Výrobci vždy v příbalovém letáku uvádějí všechny správné způsoby péče o matraci, stejně tak i informace o tom, čemu se vyvarovat nebo na co si dát obzvlášť pozor.

5. Potřebujeme vůbec chrániče na matrace?

Představte si nádherné ráno plné romantiky se snídaní do postele. Nádhera, že? Jenže tato na první pohled dokonalá situace může skončit nešťastně vylitou kávou či umaštěným prostěradlem na matraci. Ale i tomu se dá vyhnout - chráničem na matraci. Dnes se chrániče na matrace vyrábějí z různých materiálů a jejich výhodou je, že jsou snímatelné, takže je snadno vyperete.

chránič na matraci

6. Na co si dát pozor aneb všechny možné scénáře

Postel není skladiště

I když všichni dobře víme, že primárním účelem postele je spánek, často na ni například při úklidu položíme těžší věci, které na postel tlačí. Takto může dojít k nežádoucímu poškození matrace, a v horším případě dokonce k jejímu propíchnutí. Buďte proto opatrní.

Zápasení s matrací

Pozor byste si měli dát také na prohýbání matrace, ke které může dojít při převlékání ložního prádla. Tato nepříjemná nehoda hrozí hlavně větším matracím, se kterými při převlékání často doslova zápasíme.

Chemikálie a teplota

Pokud patříte k typu lidí, kteří rádi experimentují a řídí se neověřenými návody z internetu, měli byste zpozornět. V dobré víře někdy sáhneme po prostředcích, které se na první pohled mohou jevit přátelsky, avšak opak je pravdou. Je potřeba si uvědomit, že některé materiály mohou být na chemické vlivy velmi citlivé, a co se týče pěnových materiálů, platí to dvojnásob. Pozor si dejte hlavně na žhavé prostředky, které mohou pěnu narušit nebo s ní nějakým způsobem reagovat. Totéž platí o nadměrné teplotě, ať už je to při nevhodném sušení nebo opření o radiátor. Čemu můžete bezprostředně důvěřovat, jsou vždy pokyny od výrobce, který svou matraci absolutně zná.

péče o matraci

Pevně věříme, že vám našich 6 rychlých tipů poradilo v tom, jak pečovat o matrace a hlavně, čemu všemu se vyhnout, abychom je udrželi v perfektní kondici co nejdéle. Pokud jste si při čtení tohoto článku uvědomili, že byste chtěli začít znovu, protože vaše stará matrace je skutečně stará, prohlédněte si naši nabídku matrací.
Pokud je vaše matrace naopak v celkem dobrém stavu, možná je právě kvalitní postelový rošt nebo chránič na matraci to, co jí chybí. A zapamatujte si! Nikdy není pozdě na záchranu vaší matrace!



Komentáře

Zanechte svůj komentář