Home

Home

left banner

28 UNIKÁTNÍCH ÚČINKŮ LEVANDULE A TAJNÝ TIP NAVÍC

Přidal: Kategorie: Tipy a triky Dne: Komentář: 0

28 unikátních účinků levandule a tajný tip navíc

Keř s intenzivní vůní rostoucí do výšky jednoho metru s úzkými listy a fialovo-modrými květy na štíhlých stoncích, i tak bychom mohli charakterizovat levanduli. Název levandule pochází z latinského slova lavare, což v překladu znamená mýt se. Lidé této rostlině postupně připsali i různá lidová pojmenování jako: lavandule, devandule, dulenka, vandelička. Levanduli znali již starověcí Řekové a s oblibou ji přidávali do koupele. Blahodárné a prokazatelné účinky levandule je však čím dál více překvapovaly, a tak se její použití rozšířilo z koupelen do celé domácnosti, medicíny i kosmetiky. Má opravdu rozmanité využití a přináší očekávaný efekt. V tomto článku vám popíšeme několik účinků a způsobů využití levandule.

levandule

Pozitivní účinky levandule na lidský organismus:

  • Repelent: Levandule a její vůně působí odpudivě pro mušky, komáry a také vás dokonale ochrání před otravným hmyzem a štípanci.
  • Ekzém: Levandulový olej je velkým pomocníkem při různých typech onemocnění nebo potíží. Rovněž to platí i při ekzému, kdy je ideální potírat si postižená místa, která svědí nejvíce. Pokožka se zklidní a prokazatelný je i následný zredukovaný výskyt ekzému.
  • Maska na oslabené vlasy: Pro výrobu masky se používají čerstvé nebo sušené květy levandule, ale i levandulový olej. Vlasy budou pěkně vonět, jejich kvalita se výrazně zlepší a olej zacelí roztřepené konečky.
  • Pomocník v boji proti vráskám: Jedním z pozitivních účinků levandule je i prokrvení pokožky, čímž se osvědčila i v boji proti vráskám. Pár kapek oleje jemně mixujte ve vaječném bílku (ne na sníh). Tuto směs následně vmasírujte do pokožky a po 20 minutách opláchněte vlažnou vodou.
  • Bojovnice proti zanícené pokožce: Levandule prokázala i své protizánětlivé účinky, proto je s oblibou používána při poraněních, infekcích, podráždění pokožky, špatné kvalitě pleti, bodnutí hmyzem nebo spálení. Můžete si udělat koupel s odvarem z čerstvých, případně vysušených květů levandule, nebo použít levandulový olej.
  • Zastaví vypadávání vlasů a lupy: Tím, že prokrvuje pokožku, je účinnou i v boji proti vypadávání vlasů. Podstatné je při každém mytí vmasírovat olej přímo ke kořínkům. Vlasy zřetelně zesílí. Kúru opakujte na jaře a během podzimu. Levandule svými účinky napomáhá i zbavení se lupů.
  • Proti krvácení: Při malých poraněních stačí přiložit kostku ledu spolu s levandulí a krev přestane téct. Levandule má i antibakteriální účinky, takže rána se hned dezinfikuje a zrychluje se proces hojení.
  • Na akné: Čištění pokožky je také jeden z hlavních účinků levandule. Parní lázeň působící na pokožku během deseti minut zklidňuje a při pravidelném používání se akné tvořit už nebude. Můžete zkusit i masky z levandulových květů nebo natírat přímo levandulový olej.
  • Bolesti nohou: Po náročném dni se hodí kúra na unavené nohy. Ohřejte vodu, přidejte pár kapek esenciálního oleje z levandule. Nakonec nohy osušte a vmasírujte ještě olivový olej. Olej působí i na suché a popraskané paty.
  • Jednotný tón pokožky: Tonikem z levandule přetřete pokožku vždy po večerní koupeli. Barva pokožky se časem sjednotí a bude zdravější. Při spálení také pomůže levandulový olej, který pleť zklidní a rychleji zahojí.
  • Zklidňující účinky: Levandule je známá i pro své zklidňující účinky. Uvolňuje nervové napětí a potlačuje pocit paniky a strachu. Velmi oblíbená je i při potlačení nespavosti a migréně. Uvolňuje zablokovanou energii a silné emoce. Odstraňuje příznaky frustrace, deprese a podrážděnosti. Navozuje pocit klidu a harmonie. Blahodárně proto na lidský organismus nejen při usínání působí levandulový polštář a levandulová přikrývka.
  • Porazí nadýmání: Špatné trávení a nadýmání způsobují takzvané "špatné" bakterie, které se nahromadily v našem těle. Polyfenoly obsažené v levanduli bojují s tímto problémem. Trochu jedlé sušené levandule přidejte do jogurtu s obsahem živých kultur.
  • Relax: Levandulová vůně snižuje srdeční frekvenci a krevní tlak. To vede k ospalosti. Pomůže vám tak efektivně relaxovat kdekoliv, a to s použitím difuzéru nebo sušené levandule.
  • Příliv energie: Na tento problém účinně pomáhá čaj z nastrouhaného zázvoru, máty, citrónové šťávy a pěti květů levandule.
  • Dýchací potíže: Éterický olej levandule umístěný v difuzéru nebo inhalace kapek levandulového vonného oleje uvolňují ucpané nosní dutiny a pomáhají při léčbě dýchacích potíží.
  • Levandulová masáž: Zklidňující účinky spolu s příjemnou vůní, protizánětlivým efektem a blahodárným vlivem levandule přinášejí masáž a uvolnění jaké potřebujete.
  • Koupel: Levandulová koupel pozitivně ovlivní celý organismus od pokožky až po mysl. Můžete si ji připravit s použitím čerstvých nebo sušených květů levandule, vonným olejem z levandule nebo solí do koupele s levandulí.

Upozornění!!! Levandule výrazně snižuje krevní tlak, proto není vhodná pro lidi s nízkým tlakem, pro ženy na začátku těhotenství a při epileptických onemocněních.

účinky levandule

Využití levandule v domácnosti:

  • Odpudí moly: Voňavé sáčky levandule nejen krásně provoní dům, ale v každém šatníku se uplatní i jako ochrana proti molům a také mravencům a komárům. Příbytkem s touto vůní se budou vyhýbat.
  • Dekorace a vůně: Levandule má charakteristickou vůni a samotná nebo také s pomocí aroma difuzéru do bytu či domu oslní váš domov nádhernou vůní. Sušené svazky zavěšené na suchém a teplém místě jsou používány i jako dekorace.
  • Oživí staré vůně: Navlhčete vonným olejem z levandule stromek v autě, nebo prázdnou nádobku osvěžovače.
  • Praní: Přidejte éterický olej do pracího prostředku během praní, případně na prádlo. Oblečení bude krásně vonět dlouhou dobu.
  • Vůně v autě: Pár kapek levandulového oleje nakapejte na spodní část rohožky, koberečku v autě.
  • Úklid: Při úklidu pár kapek esenciálního oleje do kbelíku s vodou udělá zázraky.
  • Vysávání: Navlhčete tampón vonným olejem z levandule a před vysáváním vsajte dovnitř. Aromatizujete tak ovzduší.
  • Difuzér na esenciální oleje: Přidejte do difuzéru éterický levandulový olej. Jeho jemná mikromlha osvěží a pročistí vzduch. Aromaterapie také napomáhá při léčení různých onemocnění, zejména dýchacího ústrojí.
  • Listy levandule: V malém množství je můžeme přidat k pečenému masu nebo rybám, případně do houbových jídel a salátů. Také je můžete kombinovat s rozmarýnem, bazalkou a cibulí.
  • Provensálské koření: Listy levandule tvoří nedílnou součást provensálského koření.
  • Čaj z levandule: Levanduli zalijte vroucí vodou a nechte louhovat 10 až 15 minut. Pak sceďte a přidejte lžičku medu. Tento čaj pijte večer před spánkem, jednou za dva dny. Zklidňuje a navozuje pocit klidu, snižuje teplotu, tlumí bolest a má antibakteriální účinky.
  • Ozvláštněte své zákusky: Sušené květy můžete také přidat do dózy s třtinovým cukrem a následně používat do koláčů, čímž je velmi ozvláštníte.

levandulovy olej

Využití levandule v kuchyni:

TIP: Jak vyrobit levandulový olej

Levandulový olej si můžete vyrobit i doma a nepotřebujete k tomu moc přísad.

  1. Květy sušené nebo čerstvé levandule dejte do sklenice.
  2. Olej si pomalu zahřejte na pánvi. Potřebné je takové množství oleje, které se vejde do sklenice s levandulovými květy.
  3. Zalijte květy ohřátým olejem přikryjte kuchyňskou fólií. Pořádně sklenici zajistěte gumičkou, aby z ní fólie nespadla.
  4. Sklenici uložte na chladném a tmavém místě a nechte odpočívat celý měsíc. Jednou denně však směs protřepejte, aby se olej z levandulí uvolnil.
  5. Po měsíci sklenici otevřete, vyndejte květy a lžící je pořádně zmáčkněte. Tak získáte vzácný levandulový olej z květů. Získaný olej uskladněte v uzavíratelné skleněné lahvičce.

Nyní si můžete užívat účinky levandule a svého domácího nebo koupeného levandulového oleje a vyzkoušet, jestli to opravdu funguje. Lahvička levandulového oleje je také skvělým dárkem pro vaše blízké.



Komentáře

Zanechte svůj komentář